Analyse Yfande

Karakteranalyse Yfande

 

Profiel: recht:

Wijst meestal op een ongecompliceerd dier

 

Kaken: groot:

Intelligent en coöperatief

 

Snuit: schuin aflopend:

Deze paarden hebben de neiging nieuwe ruiters/mensen uit te proberen om te kijken waar grenzen liggen en wie het leiderschap heeft

haar neus is ook verfijnd, dit wijst op gevoeligheid

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: vlak maar wel mooi gevormd:

Vastberaden en nadenkend

 

Neusgaten: groot, open en verfijnd, tevens in een gedraaid puntje:

Intelligent, geïnteresseerd, enthousiast en actief, de gedraaide puntjes bovenaan laten zien dat ze alleen gewillig en meewerkend is wanneer degene die wat van haar wil echt eerlijk is en ze die persoon ook echt vertrouwd

 

Kin: vrij vlak:

Zie ik meestal bij hele slimme paarden

 

Ogen: groot, zacht en driehoekig:

Zeer nadenkend, zeer intelligent

Van voren gezien zijn haar ogen ook mooi zichtbaar, dit maakt haar zelfbewust

 

Oren: recht omhoog:

Energiek, kan heftig worden

 

Kruinen: 1 tussen de ogen en 1 een heel stuk rechts daarboven:

Hierover begin ik wel in de samenvatting

 

Dit was het eerste gedeelte van de analyse, laat ik eerst maar eens zeggen dat ik er zelf van genoten heb... Yvande heeft een prachtige intelligente en gevoelige persoonlijkheid. Voor dit soort intelligente dieren is afwisseling een enorm belangrijk iets in hun leven. Zowel afwisseling in hun dagelijks leven, als afwisseling in het werk wat de mens met haar doet.

Dit soort paarden heeft ontzettend veel behoefte aan contacten met andere paarden en het leven in een kudde (2 paarden vormen ook een kudde). Dit geeft ze al veel voldoening qua afwisseling. Voor elk paard is het bovenstaande natuurlijk heel belangrijk maar ik heb gemerkt dat de hoog intelligente paarden snel hun ongenoegen laten zien door ondeugden te ontwikkelen zoals weven, kribbebijten of luchtzuigen en dat zou ontzettend zonde zijn.

Qua afwisseling met de mens hebben ze dus leuk en uitdagend werk nodig. Altijd maar hetzelfde zal ze gaan vervelen en dan is zijn ze niet zo gewillig en gaan ze gecompliceerdere eigenschappen ontwikkelen. Het tegen overgestelde is wanneer je haar dus afwisseling en uitdaging biedt dat je een geïnteresseerd, enthousiast en actief paard tegen over je hebt, een gewillig dier dat lekker mee denkt en plezier heeft in het samen zijn met haar eigenaar. Ze kan dan ook lekker energiek zijn.

Ze heeft een sterke persoonlijkheid en heeft dus een goede en consequente leider nodig. Wanneer je gewoon consequent en altijd eerlijk bent hoeft er niet veel strijd te zijn, wanneer iemand echter vaag is en niet duidelijk in zijn grenzen en leiderschap zal Yvande de grenzen op zoeken en proberen ze te verleggen. Omdat ze zo intelligent is zal ze hier geen 'geweld' voor nodig hebben maar kan ze gemakkelijk iemand overtroeven en zo een stapje richting het leiderschap zetten.

Yvande is erg gevoelig en dat moet ook zeker in jou eigen leiderschap zitten, met zachtheid, zelf gevoelig zijn en echt communiceren bereik je het meest met haar.

Aan haar recht opstaande oren zie ik dat wanneer iemand ruw en hard zou zijn tegen haar ze erg heftig en fel zou kunnen reageren. Dit zou ze ook niet pikken. Ze is enorm zelfbewust en weet goed wie ze is en waar ze voor staat, als iemand daar respectloos mee om gaat komt die daar gauw genoeg achter.

Wat dus erg belangrijk is voor Yvande in het werk en samen zijn met mensen is dat ze eerlijk zijn en werken aan vertrouwen tussen haar en henzelf. Ze werkt echt niet mee als ze twijfelt aan de eerlijkheid van iemand en de oprechtheid. Yvande is een paard waar je niet tegen kan liegen. Ze kijkt dwars door je heen en je moet dus heel eerlijk zijn.

Ze is ook ontzettend nadenkend en ik denk ook echt dat je deze momenten van haar goed in de gaten hebt, misschien trekt ze een bepaald lipje, of een bepaald oog?

Haar kruinen zijn een verhaal apart. 2 kruinen op het hoofd geldt in 70% van de gevallen voor een paard dat emotioneler en heftiger reageert dan gemiddeld. Ze kunnen slecht tegen stress en kunnen soms ineens over stuur raken zonder echte aanwijsbare reden. Dit geldt echter voor kruinen die aaneengesloten liggen en dat is bij Yvande niet het geval.

Het patroon van haar kruin staat in geen boek uit gelegd. Ik ben een keer of 3 eerder merries tegen gekomen met 1 kruin tussen de ogen, en 1 kruin een heel stuk schuin daarboven. Deze merrie's waren stuk voor stuk erg vriendelijk en zorgzaam, ook ontzettend gevoelig. Ik ben dus erg benieuwd of je Yvande hierin herkend zodat ik dat 'op kan slaan' voor volgende analyses. Het is erg leuk voor mij als ik een zeldzaam kruinenpatroon tegen kom.

Als ik naar de foto van haar bouw kijk zie ik dat ze een vrij hoge schoft heeft. Dit heeft zelden invloed op de persoonlijkheid maar het geeft vaak wel problemen bij het vinden van een echt goed passend zadel. Wanneer het zadel toch niet zo perfect past als men zou willen/denken, en het dus drukkingen veroorzaakt, dan kan je te maken krijgen met problemen zoals bokken, nerveus gedrag en er vandoor gaan. Zoals hier boven te lezen is past dit absoluut niet in het vriendelijke karakter van Yvande en mocht je het dus ooit tegen gekomen zijn dan weet je dat er een andere oorzaak was. Het gebeurd helaas vaak dat paarden die dit gedrag vertonen door pijn en spanningen toch de naam 'moeilijk' krijgen, wat dan volkomen onterecht is.

Verder is haar rug wat lang in verhouding met de rest van haar lichaam. Ook dit is niet iets dat vaak problemen in de persoonlijkheid veroorzaakt maar bij sommige paarden komt het voor dat het bij het rijden wat extra spanning in de rug oplevert en wanneer dit erger wordt voor het paard kan het dus ook onwillig worden.

Yvande is een dier met een erg mooie persoonlijkheid. Ze is mooi ontwikkeld in alles (ik kom nog wel eens volwassen paarden tegen met smalle neusgaten en kleine oogjes, die dus niet gestimuleerd en gemotiveerd zijn om te leren.) en heeft veel mooie kenmerken.

Wanneer Yvande begrepen wordt en er bestaat een diepe band met haar, er is goed leiderschap en haar leven/werk is afwisselend genoeg voor haar en dat geeft haar voldoening, dan is ze een erg plezierig paard waar mensen veel van kunnen leren en waarvan je ontzettend veel terug kan krijgen.

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved