Analyse Wimpie

Karakteranalyse Wimbledon V

 

 

Profiel: lichte bult onder de ogen:

Deze paarden kunnen star en koppig reageren wanneer ze veel onder druk staan

Kaken: groot:

Intelligent en coöperatief

Snuit: schuin aflopend:

Deze paarden hebben de neiging nieuwe mensen/ruiters wat uit te proberen om erachter te komen waar leiderschap en grenzen liggen

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

Lippen: vlak:

Onafhankelijk en vastberaden

Neusgaten: groot, open en verfijnd:

Intelligent, tevens geïnteresseerd, enthousiast en actief

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd

Ogen: in verhouding met de rest van zijn hoofd wat kleiner:

Kan soms wat inflexibel zijn. Ze presteren slecht onder druk en worden dan onwillig. de foto van de voorkant laat een groter oog zien en van voren zijn ze mooi zichtbaar verder, dit maakt hem zelfbewust

Oren: verfijnd en recht omhoog:

Intelligent, energiek en zou heftig kunnen worden

Kruinen: 2:

70% van de paarden met deze kruinen reageren sterker en emotioneler dan gemiddeld. Ze kunnen soms op zeer onverwachte momenten van streek raken zonder echte aanwijsbare reden. Wanneer zo'n paard zijn zelfbeheersing verliest is het het beste hem even te laten gaan en daarna rustig te kalmeren. Vechten versterkt het ongewenste gedrag alleen maar en heeft dus totaal geen nut. Wat tegenover dit verhaal staat is dat enkele van Linda Tellington Jones beste wedstrijdpaarden 2 kruinen op hun hoofd hadden.

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Wimpie. Er staan best wat dingen die elkaar tegenspreken dus voor mij de taak om precies uit te vinden hoe alles samenvalt. Wat me wel opvalt is dat er echt een paard staat en dat hij dus waarschijnlijk een hele persoonlijkheid heeft.

Laat ik beginnen met zijn hoge intelligentie. Paarden die zo intelligent zijn als hem kunnen zich al snel vervelen wanneer de manier waarop ze gehouden worden of hoe dingen met ze gedaan worden te eentonig is.

Hij heeft behoefte aan afwisseling en wanneer hij lekker veel vrij kan bewegen, en dan het liefste met soortgenoten dan wordt hij hiermee enorm in de behoefte aan afwisseling voorzien. Wanneer type paarden als hem veel op stal staan en in die stal niet veel te doen of te kijken hebben dan zie je vaak dat ze meer aanleg hebben voor het uiten van frustraties in de vorm van weven, luchtzuigen, kribbebijten of ander negatief gedrag.

Ik ben er dus eigenlijk altijd voor om paarden zo veel mogelijk 'vrij' te laten leven zodat ze in een groep paarden veel te doen hebben, hun lichaam beweging krijgt en hun hersenen veel te doen hebben.

Mijn ervaring is dan ook dat type paarden als Wimpie dan verder in de omgang makkelijker en prettiger zijn dan wanneer ze veel op stal staan.

Wimpie is gevoeliger dan veel mensen denken, iets waar hij een hekel aan heeft is druk. Hij kan dan onwillig, star en koppig worden. Niet omdat hij wil uitproberen of iets dergelijks maar echt gewoon omdat hij zich daar niet prettig bij voelt. Het sterkt je band enorm wanneer hij weet dat je dit begrijpt en je hier rekening mee houdt.

Hij heeft een sterke persoonlijkheid en dus kan het soms misschien moeilijk zijn bepaald gedrag goed te lezen maar hij staat aardig trots op de foto's dus ik denk dat dit wel goed zit.

Voor zijn intelligentie is die afwisseling in het werk dat je met hem doet dus ook erg belangrijk. Hij is nog erg jong en dus heb je ook de taak om hem als het ware tegen zichzelf te beschermen dat hij niet te veelt wilt leren en ontwikkelen. Ook qua rijden en belasting moet je hier erg opletten. Zowel qua persoonlijkheid als qua bouw oogt hij al erg volwassen maar binnenin zit gewoon een erg jong dier nog dat nog lang niet volledig ontwikkeld is.

Wimpie heeft een goede leider nodig. Hij kan mensen namelijk makkelijk uitproberen of overtroeven met zijn intelligentie. Dit zal hij niet gemeen doen maar meer als hij duidelijkheid vind ontbreken dat hij op zoek gaat wat de bedoeling is. Eigenlijk is dit gewoon zijn natuurlijke reactie maar veel mensen denken altijd dat paarden er bewust op uit zijn om mensen te treiteren of onderuit te halen.

In het geval van Wimpie zal ik denk ik naar mezelf kijken wanneer hij meer grenzen gaat verleggen. Ben ik wel zo consequent geweest, is mijn gevoel erbij wel goed, stel ik de vragen juist etc... Hij is een paard waar je erg eerlijk tegen moet zijn en waar het enorm fout kan gaan als je niet eerlijk, oprecht en respectvol zal zijn.

Toch krijg ik ook wel het gevoel dat hij een grote knuffelbeer kan zijn. Dit zal dan zijn bij de mensen die hij goed kent en vertrouwd.

Hij heeft ook een onafhankelijke en vastberaden kant. Deze kant kan meer naar boven komen wanneer hij zich inderdaad wat verveelt of niet goed begrijpt wat de bedoeling is. Hij zou dan zo zijn eigen gang kunnen gaan.

Met leuke creatieve en vernieuwende dingen en veel afwisseling in zijn dagelijkse leven hou je hem geboeid, vrolijk en gelukkig. Hij kan dan lekker geïnteresseerd, enthousiast en actief zijn!

Op de foto van de zijkant zien zijn ogen er wat kleiner uit in verhouding met de rest van zijn hoofd. Soms is dit een teken van paarden die af en toe wat inflexibel kunnen zijn en dan wat meer steun en leiderschap nodig hebben. Ook hier is het belangrijk het paard nooit te straffen maar hem juist te begeleiden om zekerder te zijn.

Vanaf de foto lijkt zijn oog groter dus misschien was het een momentopname en is zijn oog gewoon amandelvormig. Dan zou het gaan om een eigenschap waarbij hij bij nieuwe mensen de kat wat uit de boom kijkt, hij is dan wel nieuwsgierig maar hij geeft zich alleen echt aan mensen die hij goed kent en vertrouwd.

Over het algemeen is hij mooi zelfbewust en energiek. Een eigenschap die bij zijn oren naar voren komt is dat hij heftig zou kunnen reageren. Dit kan gebeuren wanneer er te veel druk op hem ligt, er een gespannen sfeer is of hij druk ervaart wanneer hij dingen niet goed begrijpt. Wanneer je Wimpie goed kent voel je dit soort situaties aankomen en kan je erop inspringen en ze later misschien zelfs voorkomen.

Bovenop dit hele verhaal heeft hij 2 kruinen. Het blijft moeilijk om in te schatten hoeveel inwerking de kruinen hebben. In de meeste gevallen kunnen de paarden emotioneler en heftiger reageren dan gemiddeld. Ze lopen bijvoorbeeld 20 keer ergens langs en de 21ste keer schrikken ze er enorm van. Vaak lijkt er niet veel aanleiding voor gespannen of gek gedrag en dat is wat het moeilijk maakt om er goed mee om te gaan.

De extreme 2 kruinen gevallen zijn rodeopaarden, paarden die niet te stallen of te trailer laden zijn etc. Dat is niet de categorie waar Wimpie in valt denk ik maar misschien kan hij wat slechter tegen stress en schrikt hij soms wat meer.

Toch waren enkele van Linda Tellington Jones haar beste wedstrijdpaarden paarden met 2 kruinen en lijkt het er dus op of deze paarden wat extra vechtlust en overlevingsdrang kunnen hebben. Ik heb dit nu al van een aantal mensen gehoord dus ik ben ook bij Wimpie weer erg benieuwd wat ik erover hoor.

Als ik naar de foto's van zijn bouw kijk zie ik een mooi statig paard dat geen afwijkingen laat zien die zijn persoonlijkheid negatief kunnen beïnvloeden.

Wat me wel opvalt is dat zijn hals wat meer spanning vast houdt, wanneer je met het rijden dus tegen wat verzet aan loopt wanneer je hem meer wilt verzamelen dan kan het zijn dat die spanning meespeelt.

Het kan prettig voor Wimpie zijn wanneer zijn hals voor het rijden even lekker wordt gemasseerd en opgewarmd of wanneer hij gewoon erg gespannen is.

Wimpie heeft een mooie persoonlijkheid, hij heeft een beetje een gebruiksaanwijzing maar wanneer je deze goed kent en je hebt een goede band met hem dan zal hij een krachtig paard voor je zijn met veel doorzettingsvermogen!

 

Reactie van de eigenaresse:

 

Ik herken Wimpie hier echt goed in.

Het is inderdaad een zeer intelligent paard, maar hij heeft een leider nodig.

Toen we hem vorig jaar September kochten walste hij letterlijk over ons heen, we konden niet eens fatsoenlijk poetsen.

Maar met veel geduld en duidelijkheid zijn we echt een stuk verder.

Het is een grote knuffelbeer, zoals je al zei...hij kan al genieten van simpel friemelen aan zijn bovenlipje.

Af en toe is er nog wat lompigheid, maar daar kunnen we alleen maar om lachen, en dan maken we hem vriendelijk duidelijk hoe het wel moet.

Met rijden is er inderdaad wat spanning.

Zodra hij iets moeilijk vind gooit hij zijn hoofd de lucht in, begint wat te ''huppelen'' en in de galop kwam het zelfs zo ver dat hij zo hoog bokte dat het leek alsof hij de handstand aan het doen was.

We zijn daarmee helemaal overnieuw begonnen, rustig en kalm, met veel geduld.

Hij galoppeert nu weer een beetje, iets wat hij erg moeilijk vind. Het lijkt alsof hij niet weet waar hij zijn benen moet laten.

Helaas is er voor hem momenteel geen mogelijkheid met soortgenoten op de wei te staan. Hij mag niet bij de kleine ponytjes en de enige grote op stal trapt anderen in elkaar.

Hij is wel heel dominant tegenover andere paarden, vooral ruinen.

Als iets hem niet zint gooit hij gelijk zijn benen in de strijd, en dit heeft hem al veel wondjes bezorgd. We proberen dus veel af te wisselen. Les, vrij rijden, los in de bak, longeren met hulpteugel, buitenrit...

Speeltjes in de stal, en een zoutblok. Hij lijkt zich zo wel prima te vermaken, en kijkt graag uit zijn stal om te zien wat er in de omgeving gebeurd.

Verder leert hij snel, en doet ook echt zijn best om het te leren. Hij werkt gewoon graag voor je.

Er zit geen gemenigheid in dit paard, en hij heeft een koel karakter.

Zal niet snel schrikken, en als hij iets eng vind laten we hem ernaar kijken, hier voelt hij zich prettig bij en loopt er erna langs alsof er nooit wat engs geweest was.

De spanning in zijn hals, dit merk ik wel...ik zal het eens proberen, zijn hals extra rossen voor de bloedsomloop en inmasseren met kamferspiritus. Ik ben echt gek op dit paard en ik hoop nog wat met hem in de dressuursport te bereiken.

Ik weet dat dit bij hem wat langer zal duren, maar ik weet ook dat hij het in zich heeft, als we hem maar met respect behandelen en rijden en geduld met hem hebben.

Hartstikke bedankt voor de analyse, ben er heel blij mee.

Groetjes Mariska

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved