Analyse Vitrus

Karakteranalyse Vitrus

 

 

Profiel: vrij recht:

Meestal ongecompliceerd

 

Kaken: vrij groot:

Vrij intelligent

 

Snuit: schuin aflopend:

Deze paarden kunnen de neiging hebben nieuwe mensen/ruiters wat uit te proberen om erachter te komen waar leiderschap en grenzen liggen. Toch is zijn snuit ook verfijnd, dit wijst op gevoeligheid

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: hartvormig:

Nieuwsgierig, expressief en extravert

 

Neusgaten: verfijnd:

Vriendelijk en intelligent

 

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd

 

Ogen: klein in verhouding met de rest van zijn hoofd:

Kan soms inflexibel zijn, soms ook een teken dat ze slechter onder druk presteren en dan onwillig worden

Van voren gezien zijn zijn ogen mooi zichtbaar, dit maakt hem zelfbewust

 

Oren: bovenaan verder uit elkaar:

Evenwichtig

 

Kruinen: 2:

70% van de paarden met 2 kruinen kan sterker en emotioneler reageren dan gemiddeld. ze kunnen op onverwachte momenten van streek raken zonder echte reden. vaak kunnen ze ook slechter tegen stress. vechten met dit gedrag maakt alles alleen maar erger en het beste kan je het paard gewoon even uit laten razen en dan rustig kalmeren

 

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Vitrus.

Vitrus heeft een vrij hoge intelligentie en voor paarden die dit hebben is afwisseling heel erg belangrijk.

Afwisseling in zijn leven en in het werk dat met hem wordt gedaan. Wanneer ze veel buiten staan en contact hebben met soortgenoten worden ze al enorm in de behoefte aan afwisseling voorzien maar wanneer ze veel op stal staan en van daaruit geen leuke dingen zien, niks te doen hebben, dan lijken ze sneller aanleg te hebben voor bepaalde ondeugden als weven, kribbebijten en luchtzuigen en dat is natuurlijk erg zonde.

Ook in het werk is afwisseling erg belangrijk. Hierdoor wordt hij geinteresseerd, enthousiast en ook actiefer/energieker.

Wanneer het werk saai en eentonig is trekt hij meer zijn eigen plan en ik denk dat hij dan ook slomer kan zijn.

Vitrus heeft een goede leider nodig. Hij kan zelf op zoek gaan naar grenzen en leiderschap namelijk wanneer dit niet helemaal duidelijk voor hem is.

Wanneer je een goede leider bent, en je zorgt altijd goed voor zijn welzijn en veiligheid, dan is hij graag bij je en werkt hij mee.

Iemand die zelf heel onstabiel is zal van hem lang niet zoveel meewerkendheid krijgen.

Vitrus is ook een gevoelig paard. Het is dus belangrijk dat je zelf ook een gevoelige en zachte kant hebt zodat je deze kan gebruiken om met hem te communiceren en te overleggen als het waren.

Vitrus is een paard dat echt gerespecteerd moet worden en de oprechtheid en eerlijkheid van een mens moet voelen om er prettig mee om te kunnen gaan.

Hij is over het algemeen vriendelijk, nieuwsgierig, expressief en extravert en dit zijn mooie eigenschappen!

Toch zijn zijn ogen in verhouding met de rest van zijn hoofd wat kleiner. Dit kom ik soms tegen bij paarden die soms wat inflexibeler kunnen reageren wanneer ze er van overtuigd zijn zelf gelijk te hebben. Ook kunnen ze vaak slechter tegen druk dan en wanneer ze dit toch ervaren worden ze gespannen of onwillig.

Vitrus zou misschien zelfs heftig kunnen reageren wanneer hij te veel onder druk wordt gezet of het idee heeft dat hij niet begrepen wordt of dat iemand daar zijn best niet voor doet.

Tevens is hij een 2 kruinen paardje. 70% van deze paarden kan sterker en emotioneler reageren dan gemiddeld. Bij een paard als Vitrus zou het dusdanig kunnen werken dat dingen bij elkaar opgeteld worden.

Bijvoorbeeld dat hij zich eerst niet goed begrepen voelt en niet weet wat hij moet doen, dat hij daarna meer druk ervaart en daardoor onwilliger en inflexibeler wordt, en dan als het ware een beetje van streek kan raken door zijn 2 kruinen waarnaar het erg belangrijk is dat je hem rustig kalmeert.

Wanneer een paard in een '2 kruinenbui' zit is het het beste om zelf rustig te blijven en het dier zo te kalmeren. Vechten maakt alles alleen maar erger en zal jullie band niet veel goeds doen.

Er zijn veel gradaties bij paarden met 2 kruinen maar Vitrus schat ik meer in als een dier dat wat slechter met stress om kan gaan of dat soms ineens wat schrikkerig kan zijn van dingen die hij eigenlijk al lang kent.

De extreme 2 kruinen paarden zijn niet te trailer laden, niet te bereiden, niet op stal te houden etc en daar schat ik Vitrus zo niet bij.

Het is leuk om de foto's van voorgaande jaren te zien. Het eerste dat me opvalt is dat zijn profiel vroeger boller was..

 

Dit houdt in dat als er vroeger te veel van hem werd verlangd, hij dwars en minder flexibel kon reageren omdat hij niet zo snel leerde.

Nu heeft hij een veel rechter profiel en een deel van dat gedrag is dus op gehouden, het komt nog wel iets voor in de analyse maar het lijkt erop dat hij samen met jou een andere manier van leren heeft gevonden of dat hij gewoon sneller leert nu.

Verder doet zijn hele houding veel gespannener aan op de foto's van vroeger en zien vooral het onderste gedeelte van zijn hoofd, dus de mond en de snuit er erg gespannen uit. Dit laat zien dat hij toen spanning vast hield en vaak krijg je dan ook uitspattingen. Zijn mon en snuit staan nu beiden mooi ontspannen op de foto.

Als ik naar de foto's van de bouw kijk zie ik dat zijn bovenlijn mooier en sterker is geworden. Op de foto's van vroeger lijken zowel zijn rug, als de plek voor de lendenen aardig wat spanning vast te houden, misschien door een minder passend zadel of een andere manier van rijden? maar dat ziet er nu allemaal aardig ontspannen uit.

Het kan nog zo zijn dat wanneer hij wel spanning vast houdt, het op die plekken gebeurd.

Hij heeft een hoge schoft, het vinden van een perfect passend zadel kan dan erg moeilijk zijn. Onbewust rijden veel mensen dan met een minder passend zadel dus mocht je tegen gedrag aanlopen als bokken, steigeren of er vandoor gaan dan is het belangrijk goed te kijken naar eventuele oorzaken.

Vitrus is al met al een paard met een mooie persoonlijkheid die op latere leeftijd nog aardig wat veranderd is in de positieve zin van het woord.

Vitrus is het type paard dat veel doet voor degene waar hij een goede band mee heeft en wanneer diegene hem leiderschap biedt en een leuke afwisseling in het werk dan kan hij een vriendelijk en aardig evenwichtig dier zijn waar je veel plezier aan kan beleven!

 

Reactie van de eigenaresse:

 

In 1 woord: wow. Hoe doe je het vanaf een aantal foto's. Er komen zoveel dingen overeen! Erg gaaf om te horen.

 

Vitrus heeft inderdaad behoefte aan contacten met soortgenoten: als hij alleen op de wei staat is hij al erg snel verveeld, hoewel hij met gemak heel de dag op de wei kan staan als er andere bij staan. In de wei ernaast is ook goed: als ze maar in de buurt zijn dat hij niet helemaal alleen is.

 

Behoefte aan een leider heeft hij inderdaad: maar dan meer in de zin dat dingen je niet aanvallen e.d. Zo kan hij ergens 20x langs lopen terwijl het de 21e keer wel eng is. Of als Vitrus op een nieuw terrein is dat alles eng is. Hier komt ook bij dat hij idd niet goed kan presteren onder druk. Voor mijn eerste springwedstrijd was ik bijvoorbeeld heel zenuwachtig, wat weer oversloeg op Vitrus. Hierdoor ging hij zelf twijfelen en weigerde bij hindernis 2. Mijn zenuwen verdwenen als sneeuw voor de zon en dat gold daarna ook voor hem en sprongen we zo rond.

 

Hij is ook gevoelig: hij is snel wantrouwend. Als je te snel boos op hem word komt er teveel druk op hem te staan en moet je zelf rustig blijven en er overheen rijden als het ware om het gerust te stellen. Als hij zenuwachtig/nerveus wordt is het belangrijk dat jij relaxed op hem blijft zitten, waardoor je hem gerust stelt. Het feit dat hij inderdaad een 2 kruinen paard is zal hier waarschijnlijk ook in meespelen. Zo heeft mijn broer hem eerst ook gereden, maar dit was geen combinatie. Ze konden samen totaal niet overweg, waardoor mijn broer naar een ander paard is gegaan. Hierna is Vitrus zich duidelijk naar mij toe gaan richten en zijn we samen echt een combinatie geworden.

 

Over zijn oude foto's: wat gaaf om die verschillen zo te horen! We hebben nu samen les bij iemand die zelf ook hoog heeft gereden en we gaan echt met sprongen vooruit en hij pakt het steeds beter op. Zijn rug is zeker zijn zwakke plek: Hij heeft al een aantal keer vast gezeten in zijn rug maar het gaat nu al een hele tijd goed.

Wat ik vooral heb gemerkt in de 2,5 jaar dat ik hem nu heb, is dat hij zoveel meer vertrouwen in mij heeft gekregen en dat we samen zo'n combinatie zijn geworden. Dit hoor ik ook wel eens van andere mensen op de manege, en nu ik de positieve verschillen hoor tussen de oude foto's voel ik me toch wel enigzins gevleid

 

Al met al een hele gave, maar vooral kloppende analyse! Heel erg bedankt

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved