Analyse Ukkie

Karakteranalyse Ukkie

 

Profiel: snoekshoofd:

Neiging tot gevoeligheid en soms ook tot schrikachtigheid

 

Kaken: groot:

Intelligent en coöperatief

 

Snuit: verfijnd:

Wijst meestal op een gevoelig dier

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: lichte hartvorm:

Nieuwsgierig en expressief

 

Neusgaten: groot, open en verfijnd:

Intelligent, tevens geïnteresseerd, enthousiast en actief

 

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd

 

Ogen: amandelvormig:

Een gewillig dier, ze kan wel wat introvert en afstandelijk zijn tot ze iemand echt kent en vertrouwd.

Van voren gezien zijn haar ogen prachtig zichtbaar, ze is enorm zelfbewust.

Het brede vlak tussen haar ogen laat zien dat ze met haar intelligentie onervaren mensen kan overtroeven.

 

Oren: in verhouding met de rest van haar hoofd kort:

Wijst op eigenzinnigheid

 

Kruinen: 1 iets meer naar rechts:

Kan er zo haar eigen ideeën op na houden

 

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Uk. Wat een onwijs lief en gevoelig paardje is dit zeg. Dat straalt ze helemaal uit.

Ze is enorm intelligent en wijs en verdient dus echt respect, wanneer iemand haar zonder respect zou behandelen krijg je denk ik een dier dat zich naar binnen keert en al haar mooie eigenschappen voor haarzelf houdt..

Omdat ze zo intelligent is, is leuke afwisseling in haar leven belangrijk, contact met andere paarden, dieren en mensen en wanneer ze iets moet 'werken' voor de mens is het ook belangrijk dat dit leuk en afwisselend is. Hiermee maak je haar geïnteresseerd, enthousiast en actief, wanneer het slechts eentonig zou zijn creëer je een dier dat weinig interesse voor je heeft.

Ze heeft een goede leider nodig, maar wel iemand die heel zacht is en haar ook echt begrijpt, bij deze pony zou je alles verprutsen wat je hebt bereikt als je haar een tik zou geven voor iets wat ze doet, of als je lang boos zou blijven. Uk moet echt begrepen worden en heeft communicatie nodig in plaats van commando's. Ze komt op mij over als een dier dat alles goed wil doen voor de mensen die van haar houden, wanneer ze hier geen bevestiging in krijgt kan ze onzeker worden en vanuit die onzekerheid zou misschien wel eens nerveus of schrikkerig gedrag kunnen komen, maar wanneer het leiderschap dan even duidelijk en veilig is zeg maar dan komt ze daar snel doorheen.

Uk is nieuwsgierig en expressief. bij nieuwe mensen kijkt ze de kat wat uit de boom maar haar nieuwsgierigheid doorbreekt dat wel. Toch, als ze iemand niet echt vertrouwd, kan het lang duren voor ze zich echt opent naar diegene en zich ook veilig voelt.

Ze is een gewillig dier, en enorm zelfbewust, ze zal haar intelligentie best eens gebruiken om onervaren mensen te overtroeven, of misschien net te doen alsof ze iets niet begrijpt. Ik vind dit mooie eigenschappen aan een dier en in plaats van dat veel mensen hier boos om worden of dit afstraffen, moet ik er altijd een beetje om lachen wanneer 1 van mijn dieren zich zo voordoet. Ik weet dat het probleem dan bij mij ligt en dat ik leuker over moet komen om het dier toch te motiveren.

Ze is best eigenzinnig en houdt er af en toe haar eigen ideeën op na maar ook dit zal op een grappige manier zijn en niet kwaad bedoeld, ze is ontzettend vriendelijk en gevoelig en zal dus nooit met kwade opzet iemand treiteren of pijn doen.

Als ik uk in het kort moest beschrijven dan zou ik dat als volgt doen;

Een enorme persoonlijkheid in een klein paardje!

De bouw van shetlanders vind ik altijd moeilijker te evalueren dan van grotere paarden waar veel op gereden wordt. Een paardje als Uk staat niet zwaar in het werk en dus maakt het niet veel uit wanneer iets niet helemaal klopt in haar bouw, alleen paarden die overvraagd worden kunnen daar problemen mee krijgen.

Wat ik bij Uk wel zie is dat haar nek in verhouding wat korter is, wanneer ze dus wel echt bereden zou worden en er meer van haar werd gevraagd dan zou ze met nagefelijk rijden in de problemen komen, omdat haar hals al korter is zou de 'buiging' op de verkeerde wervel komen te liggen en wordt de verkeerde spier getraind, haar hals zou daardoor alleen maar korter en breder worden. Wanneer ze dus wel intensief bereden zou worden was het beter haar lang en laag, en dus stretchend te rijden waardoor de spieren lang en soepel worden gehouden.

Haar achterhand lijkt op de foto iets gespannen, of dit door het natte weer komt dat ze er een beetje bij staat van 'bah' of dat het normaal voor haar is weet ik niet. Mocht ze vaker wat spanning in de achterhand hebben dan zou je dit lekker kunnen masseren, gewoon met een warme hand iets harder aaien dan normaal en met je vingertoppen iets meer druk uitoefenend. Uk zal dan wel aangeven wat ze prettig vind. Soms zijn deze lichte, warme aanrakingen genoeg voor een paard om dergelijke spanning los te laten.

 

 

Reactie van haar verzorgster Ilse:

 

 

Wat een mooie analyse, was m'n eerste reactie!

Dat je haar met respect moet behandelen is wel gebleken ook, als je dat niet doet, dan vertrouwt ze je nooit meer.. Ik heb toen met de reading ook meegekregen dat ik ALTIJD uit liefde moet handelen, zéker bij haar. (dat was nog in m'n tsja, toch ook manegetijd, dat ik een bit, getrek in monden etc maar heel normaal vond en een mep als iets niet mocht enzo) Ik heb haar ook nog nooit een mep gegeven.. Altijd uit respect gehandeld en dat krijg ik nu zeker allemaal terug!

Afwisselend 'werk' herken ik ook wel, doe ik eens iets heel anders dan zie je haar al meedenken van: 'heeee, wat gaan we doen?' en vaak wordt ze dan al vrolijker, echt leuk om te zien! Als de meisjes gaan rijden dan nemen we altijd een andere route, niet één keer dezelfde, toch ook wel om de omgeving afwisselend te maken en het voor haar ook wat leuker te maken.

Over de leider klopt ook zeker.. Je moet absoluut niet hard, maar juist begripvol en duidelijk zijn.. Dat kan ik nog niet altijd (duidelijk genoeg zijn) en vind het ook wel moeilijk, maar dat gaat ook steeds beter.. Communiceren gaat bij ons ook beter dan commando's, ik kan zeggen 'Ga je stal in!' en dan vertikt ze het, kijkt ze me aan van, 'What!?' en als ik dan vraag: 'Wil je je stal in?' dan loopt ze er zo in.. Leuke dingen zijn dat! Dat ze onzeker en daardoor nerveus wordt komt me maar al te bekend voor, als ik iets te snel ga bij d'r met hulpen bijvoorbeeld, dan zie ik d'r in paniek raken en gaat ze vanalles proberen om het goed te doen, terwijl ik dan helemaal niet boos ben ofzo, en nu snap ik ook waar het door komt; ik ben niet duidelijk genoeg.

Dat ze bij vreemden eerst de kat uit de boom kijkt, klopt heel erg, dat heeft ze toen ook in haar reading gezegd! En ook in de praktijk merk ik dat, bijvoorbeeld met de meisjes die erop rijden, eerst was ze nogal afstandelijk en vandaag hinnikte ze zelfs al (heel zachtjes, voor mij net hoorbaar) naar ze, dus ze stelt zich steeds meer open.. Als ze iets doen wat haar niet aanstaat zie je ook echt haar uitdrukking veranderen, bijzonder om te zien!

De spanning in haar kont zit er altijd, die spieren staan echt strak, zal het een keer dat ik er ben eens proberen, het te masseren..

 

Ik vind het een hele mooie analyse die echt klopt. Ik ben er echt heel blij mee.. Denk dat ik haar nu ook weer beter ga begrijpen!

 

 

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved