Analyse Sagitta

Karakteranalyse Sagitta

 

 

Profiel: lichte bult onder de ogen:

Deze paarden reageren vaak star en koppig wanneer ze onder druk staan

Kaken: medium:

Gemiddelde intelligentie

Snuit: schuin aflopend en verfijnd:

deze paarden hebben de neiging nieuwe mensen/ruiters wat uit te proberen om erachter te komen waar grenzen liggen en wie de leider is

Dat haar snuit verfijnd is laat zien dat ze ook gevoelig is

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

Lippen: hartvormig:

Nieuwsgierig, expressief en extravert

Neusgaten: randen verfijnd:

Vriendelijk, verder zijn ze van gemiddelde grootte, dat een gemiddelde intelligentie laat zien

Kin: beetje gespannen:

Het kan zijn dat haar kin hard wordt als ze erg gespannen of nerveus is. Wanneer dit gebeurd kan ze even niks leren en lijkt het of er een soort van knopje om gaat en het gedrag even veel heftiger is. Vechten hiermee maakt alles alleen maar erger. Haar rustig kalmeren of even uit laten razen zal het beste werken en wanneer haar kin weer zacht is zou ze gewoon weer verder moeten kunnen leren

Ogen: groot en open:

Beschouwend en intelligent

Van voren gezien zijn haar ogen zichtbaar, dit laat zien dat ze mooi zelfbewust is

Oren: verfijnd en recht omhoog:

Energiek, zou heftig kunnen worden

Kruinen: 1:

Meestal ongecompliceerd maar dit zegt minder over de persoonlijkheid dan een meer gecompliceerdere kruin

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Sagitta en ik kan je nu al vertellen dat het voor mijzelf een bijzondere ervaring was. Gedurende de analyse begint er zich eigenlijk een heel verhaal te vormen in mijn hoofd en dat zal ik hieronder zo goed mogelijk proberen weer te geven.

Sagitta is een mooie gevoelige merrie. Normaal begin ik in dit gedeelte over de intelligentie maar die is bij Sagitta wat moeilijker uit te leggen dan normaal.

Bij de kaken kom ik namelijk een mooi gemiddeld intelligent paard tegen. Echter zijn haar snuit, maar vooral haar ogen enorm mooi verfijnd, net als haar oren, die met die vormen juist een hogere intelligentie laten zien.

Ik ben dit enkele keren eerder tegen gekomen en vergeleek deze paarden dan met een gemiddelde mbo student die toch met aardig wat motivatie door studeerde in het hbo en soms zelfs nog horen.

Om het duidelijk uit te leggen. Sagitta heeft aanleg gehad voor een mooie gemiddelde intelligentie maar door een manier van trainen of een manier van gehouden worden is ze geprikkeld om meer te ontwikkelen en heeft ze dus een meer dan gemiddelde intelligentie ontwikkeld. Ik vind het altijd erg mooi om te zien wanneer ik dit tegen kom.

Wanneer een paard een meer dan gemiddelde intelligentie heeft is afwisseling erg belangrijk. Afwisseling in het dagelijkse leven maar ook in het werk dat ermee gedaan wordt. Ze gaan zich namelijk snel vervelen en een leven in een kudde, of op een plek waar ze veel vrij kan bewegen en dan het liefst met soortgenoten, wordt ze enorm voorzien in de behoefte aan afwisseling.

Dit houdt haar uitdagen en stimuleerd haar geest en lichaam om dingen te ondernemen.

Zou ze voor een periode veel op stal moeten dan is het prettig wanneer dit een leuke plek is vanaf waar ze dingen kan zien, horen en ruiken. Zou de stal saai en donker zijn dan heb je kans op een verhoogde aanleg voor het ontwikkelen van ondeugden als weven, kribbebijten en luctzuigen.

Ook in het werk is afwisseling belangrijk. Hier moet je er wel goed op letten dat ze dit niet associeert met druk want daar kan ze slecht tegen, dan kan ze star en koppig reageren en misschien zelfs wat inflexibel.

Een leuke en plezierige afwisseling houdt Sagitta geinteresseerd, enthousiast en actief. Dan heeft ze zin om te werken en staat ze open om te leren.

Sagitta heeft een duidelijke leider nodig, iemand die consequent en stabiel is en zelf goed weet wat hij wil. Dit biedt haar namelijk zekerheid en vertrouwen en daar kan ze op bouwen.

Ik denk dat ze soms best wat onzeker kan zijn en even wat extra behoefte heeft aan steun en complimentjes. Wanneer ze deze krijgt van haar leider zal ze daarvan opbloeien en haalt ze daar soms net de extra steun uit die ze nodig heeft om een situatie zonder al te veel stress door te komen.

Sagitta is erg gevoelig dus in de omgang met haar is het belangrijk dat je zelf ook zacht en gevoelig bent en ook zo met haar geest en lichaam om gaat. Iemand die ruw met haar om zou gaan en die snel gefrustreerd zou raken werkt Sagitta alleen maar tegen eigenlijk en er zouden veel confrontaties met heftig gedrag plaatsvinden. Sagitta is een gevoelig dier waar je echt naar moet luisteren. Ze geeft dingen soms heel minimaal aan en dan moet je echt met haar communiceren. Wanneer ze met 'hardere taal' of 'geweld' dingen duidelijk zou moeten maken heb je al heel veel seintjes daarvoor gemist. Het is dus belangrijk dat je zelf heel gevoelig ben voor haar signalen want ze zal echt niet zomaar voor de gein dingen aan gaan geven. Zo denken veel mensen helaas maar vaak blijken paarden achteraf gezien toch echt iets belangrijks aan te hebben gegeven.

In situaties van stress en spanning zou Sagitta haar kin soms wat hard kunnen worden. Als je dit aan ziet komen zie je vaak ook dat de ogen harder in het hoofd komen te staan en dat haar gedrag heftiger en gecompliceerder kan worden. Het is als het ware een natuurlijke reactie van paarden, vluchtgedrag, en ze kunnen er niks aan doen. Ze slaan dan even niks op en reageren echt vanuit instinct. Straffen maakt alles dus ook alleen maar erger en het paard leert er niks van, het brengt enkel schade toe aan de band die je hebt.

Wanneer je haar rustig kalmeert, uit de situatie haalt of juist even laat gaan krijg je van haar juist respect en waardering, ze zal rustig kalmeren en wanneer haar kin helemaal zacht is kan ze gewoon weer verder leren.

Soms is de aanleiding van dit gedrag en de kin hard laten worden onvindbaar maar vaak zie je het in spannende situaties met stress, enkele voorbeelden zijn trailerladen, dierenarts, hoefsmid, iets nieuws aanleren met longeren, grondwerk met enge obstakels etc maar ook in nieuwe situaties kan het dan voorkomen.

Ik heb veel mensen in de analyses gehad die dit gedrag eerst als een probleem zagen maar later na de analyse een manier vonden om het aan te zien komen, dan een stapje terug te doen, even meer ontspannen en vervolgens weer goed verder te kunnen werken omdat ze het paard hadden afgeleid van de oorzaak.

Ik heb echter ook mensen gehad die zelf als zo creatief waren en het al aan voelden komen voordat ze het eigenlijk hadden mee gemaakt en zelf dus een manier hadden ontwikkeld om dit gedrag te voorkomen. Ze konden zich het echter wel voorstellen bij hun paard wat er zou gebeuren als ze niet in zouden grijpen.

Sagitta is verder over het algemeen een nieuwsgierige, expressieve en extraverte merrie. Ze is vriendelijk, beschouwend en mooi zelfbewust.

Als laatste kijk ik naar de foto van haar bouw, hieraan zie ik geen afwijkingen die een negatieve invloed zou kunnen hebben op haar bouw. Wat me wel opvalt is dat ongeveer op haar kruis/lendenen tot verder door in haar achterhand wat meer spanning zit. Het kan voor haar prettig zijn wanneer deze plekken zacht gemasseerd worden, met een iets hardere aaibeweging (niet sneller aaien maar met wat meer druk). Sagitta zal dan zelf wel aangeven hoe ze dat prettig vind. Wat hiervan de oorzaak is kan ik vanuit foto's helaas niet zien. Het kan zijn door een achterkant van een zadel dat iets drukt, of door de eierstokken die onder dat gebied liggen. Misschien houdt ze er spanning vast wanneer ze hengstig is en is het daarbuiten allemaal gewoon ontspanning, dan kan daar ook de oorzaak liggen.

Elk paard lijkt echter zijn plek te hebben waar het wat sneller spanning op slaat en soms hoort daar verder geen oorzaak bij, dan is het gewoon lekker wanneer deze plek soms wat extra aandacht krijgt.

Sagitta is een paard dat best een gebruiksaanwijzing heeft. Je moet haar kennen, ze moet op je kunnen bouwen, je respectereren en je waarderen. Wanneer je zelf een goede en eerlijke leider bent, je bent rustig en je doet veel op gevoel, dan zal die band vrij snel ontstaan en als je haar verder de dingen biedt die ze prettig vind, zorgt dat er niet te veel druk op haar komt te staan dan is ze een paard dat graag met je samen werkt, waar je veel van kan leren, en vooral veel plezier mee beleeft!

 

Reactie van de eigenaresse:

 

WAUWWWW!!!!!

Het hele verhaal klopt als een bus!!!!!!

Het stukje van de lendenen/kruis... Sagitta heeft ooit op een wei gestaan met een andere dominante merrie en die heeft haar op haar ruggenwervel geschopt, hierdoor heeft Sagitta nu een "streep "lopen over haar rug.

Er komt 1x per maand een fysiotherapeute om te masseren en ik hou het zelf zo goed mogelijk bij.

Als Sagitta ineens nieuwe mensen om haar heen heeft dan "klapt" ze dicht, zondert zich af en wil niets van ze weten, je moet inderdaad haar respect en vertrouwen winnen!

Sagitta is ook erg bang van de zweep en sporen ik zelf rijd haar op stem.

Afwisseling vind ze geweldig, 2 dagen longeren in de week is te veel!

Ik doe zelf NH met haar en hierdoor kan ik wat meer afwisselen.

De gebruiksaanwijzing vind ik ook wel grappig ik zeg dat namelijk ook altijd tegen iedereen dat Sagitta een braaf en eerlijk paard is maar je moet haar wel door en door kennen, en zij jou!

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved