Analyse Otje

Karakteranalyse Otje

 

Profiel: recht:

Meestal een ongecompliceerd paard.

 

Kaken: medium:

Gemiddelde intelligentie, kan echter met de juiste instructie gewoon tot de top komen!

 

Snuit: mooi verfijnd:

Een teken van gevoeligheid.

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan.

 

Lippen: goed gevormd:

Een teken van nadenken.

 

Neusgaten: bovenaan in gedraaide puntjes, goed gevormd en open:

Paarden met die gedraaide puntjes zijn gewillig zolang ze hun trainer vertrouwen en die ook eerlijk is. Het goed gevormde staat voor intelligentie, en een paard dat enthousiast en actief kan zijn.

 

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd.

 

Ogen: in verhouding met de rest van het hoofd vind ik haar oog veel te klein:

Kan een teken zijn van een paard dat soms inflexibel is of erg slecht onder druk presteert en dan onwillig wordt...

Het kan echter ook een teken van pijn zijn.

van voren gezien zijn haar ogen wel mooi zichtbaar en dit maakt haar zelfbewust.

 

Oren: mooi gevormd, vrij recht omhoog:

Intelligent, soms energiek.

 

Kruinen: 2:

In 70% van de gevallen kunnen deze paarden sterker en emotioneler reageren dan gemiddeld, ze kunnen ineens erg van streek zijn zonder aanwijsbare reden.

 

Er zijn een aantal dingen die elkaar tegenspreken in deze analyse dus ik moet zien samen te vatten hoe dat in elkaar samenvalt..

Bij de neusgaten en de oren zie ik tekenen van een meer dan gemiddelde intelligentie, toch is haar kaak van een gemiddelde grootte die staat voor een gemiddelde intelligentie...

Mijn gevoel is dat ze op zich niet heel veel aanleg had voor intelligentie maar toch ontzettend mooi ontwikkeld is, als het ware een van nature mbo leerling die toch doorstudeert en met hard leren zijn vwo diploma haalt.. Zo vergelijk ik het even..

Ze heeft dus wel degelijk een meer dan gemiddelde intelligentie en een mooie gevoeligheid.

Bij meer dan gemiddeld intelligente paarden is het erg belangrijk dat het werk leuk en afwisselend is. Als ze zich vervelen gaan ze namelijk snel opzoek naar iets om zichzelf te vermaken en dat kan ze erg gecompliceerd en onwillig maken.

Dit paardje is gewoon erg meewerkend als er veel vertrouwen en eerlijkheid is. Iets anders pikt ze niet en groot gelijk heeft ze. Ze wil met respect en zachtheid behandeld worden en daar doet ze het goed op, op begrip en duidelijke uitleg..

Door haar intelligentie moet haar leider ook duidelijk en consequent zijn, maar niet hard. Net genoeg om haar structuur te geven en dat ze goed weet wat ze aan je heeft..

Ze is een erg nadenkend en zelfbewust paard, als je leuk werk met haar doet kan ze lekker enthousiast en actief worden maar of ze zelf veel initiatief neemt daarbij dat weet ik zo niet.

Wat voorop staat is dat ze slecht tegen druk kan, wanneer zij dit ervaart, en dat kan in situaties zijn dat wij het niet eens doorhebben dan kan er een knopje omgaan. Ze kan dan veel emotioneler en sterker reageren dan een gemiddeld paard. Ik ken paarden met 2 kruinen die echt compleet over de rooie gingen en maar moeilijk te kalmeren waren.

Maar je hebt ook gevallen waar de werking van de 2 kruinen wel mee valt en die kunnen gewoon slecht tegen stress en druk maar verder vertonen ze geen onvoorspelbaar gedrag. Het is moeilijk om dat precies uit te vinden. Zelf herken je misschien iets dat je zegt ja, dat komt bij haar 2 kruinen weg.

Om op haar ogen te komen. Ik vind ze te klein in verhouding met haar hoofd. Dit kan wijzen op pijn en kunnen de kleinste dingetjes zijn. Ik weet niet of je weet dat ze ergens last van kan hebben?

Op het moment ben ik me aan het verdiepen in de echte communicatie met dieren en soms pik ik dan wat mee zeg maar..

Een gevoel wat ik dan krijg bij haar is dat ze volgens mij vrij snel spanning vast zet op haar heupen/lendenen maar misschien schiet je zelf ook nog iets te binnen.

Het kan ook zijn dat er in de periodes van de foto's wat was en dat dat nu over is en haar oog al iets groter is dus dat hoor ik graag van je.

Ze heeft op de foto's die je me stuurde een vrij zorgelijke blik en ik kan hem zo even niet plaatsen in haar mooie persoonlijkheid..

Sommige paarden die pijn hebben laten ribbels zien bij hun neusgaten en dat heeft ze weer helemaal niet dus ik wacht even jouw reactie af of je weet waar het van kan zijn..

Voorop staat dat ze een mooie persoonlijkheid heeft. Als ze begrepen word, en dus de afwisseling en het zachte leiderschap heeft dan is ze een heerlijk dier. Eerlijkheid is bij haar het sleutelwoord. Als er geen vertrouwen is dan is dit een heel ander paard dus dat heeft ze echt nodig.

 

 

Reactie van de eigenaar:

 

Ik heb met veel plezier je analyse gelezen. En ook heel veel herkend. Vooral dat stuk waar je het hebt over een knop die omgaat. Dat heeft Otje heel duidelijk en vaak om onbegrijpelijke redenen. Voorbeeldje: ze houdt niet van alleen in een trailer gaan, ze heeft nog nooit iets engs mee gemaakt of wat dan ook, ze wil het gewoon niet, niet alleen in ieder geval. Een principe kwestie. Het is altijd hetzelfde ritueel. Altijd verandert er iets in haar blik, haar ogen, iets wat in ieder geval aangeeft dat ze niet van plan is om mee te werken. Als er daarentegen een ander paard op de trailer staat, dan rent ze er in. Sja. We hebben het maar gewoon geaccepteerd. Dat rijmt dus absoluut met wat jij zegt over die druk. Forceren heeft geen zin en we lachen er maar een beetje om als ze weer eens op 2 benen over het terrein stuitert. Ze is niet om te kopen met eten, lieve woordjes of een tik. Niks van dat alles. Ook kan ze bijvoorbeeld ineens bedenken dat ze haar stal niet in wil om te eten. En ook dan gaat ze op 2 benen over het terrein. In dat geval is ze (mijn idee) veel te bang om te missen wat er allemaal in de wei gebeurt als zij er niet is om de baas te spelen. Tja. Ze is gewoon een beetje gek.

 

Dat wat je zegt over haar intelligentie herken ik wel. Ik wist dat er een relatie was tussen kleinere kaken en een lagere mate van intelligentie. Het gekke is echter dat ik nog nooit eerder een paard heb gereden dat zo ontzettend snel leert en meedenkt onder het zadel. Normaal gesproken hoef je een oefening maar 1 keer te doen en dan snapt ze het. Als het verkeerd gaat kun je eigenlijk direct de oorzaak bij jezelf zoeken, zij weet wel hoe het moet en is daarbij super gevoelig en snel in haar reacties. En in het bos maakt ze (was haar eigen idee!) slagbomen open door er met haar borst en daarna met haar neus tegenaan te drukken.

 

En dat wat je van haar ogen zegt... Dat is een lastig iets! Zelfs op een moment waarop ze in opperste staat van opwinding met haar moeder staat te neuzen blijven haar ogen altijd een beetje op half zeven hangen. Ik heb haar dus ook nooit anders gekend dan met deze ogen.

 

Ik schrok toen je het had over haar heupen en lendenen! Ik heb inmiddels bijna 5 jaar geleden een ongeluk met haar gehad in het bos. Ze heeft zich in galop verstapt en is toen op een nare manier in een sloot beland. Ze was in shock en helemaal stijf, maar had niks gebroken. De dierenarts vertelde dat het haar waarschijnlijk in haar nek is geschoten en dat ze van de pijn in paniek en vervolgens in shock is geraakt.

 

Na een rustperiode kon ik haar weer rijden. 3 jaar later, we startten inmiddels M2 dressuur, merkte ik dat er iets niet goed was. Niemand zag iets, maar ik voelde het. Nog 2 dierenartsen erbij en toen zei 1 ervan dat er iets niet goed zat in haar rug. We zijn toen naar Rodinde Hoogenraad gegaan (ik weet niet of je haar kent? Maar zij is DA, manueel therapeut en ze doet aan acupunctuur en chinese kruidenkunde, nou ja, te veel om op te noemen, maar ze is echt waanzinnig goed en deskundig). Bleek dat alle wervels in Otjes rug vast zaten, in haar nek zaten wervels verkeerd en haar bekken stond scheef. Rodinde kon niet geloven dat wij nog M2-proeven met winst reden op dat moment. Hoewel het twijfelachtig was of ze er bovenop zou komen (ook haar hele stofwisseling was in de war) is het toch goed gekomen.

 

Vond het hele verhaal wel heel karakteriserend voor haar. Ze hoeft maar 1 graad verhoging te hebben en ze ligt in de stal als een diva op haar sterfbed, maar met deze pijn liep ze jarenlang door zonder het ècht te tonen!

 

Ik ben een jaar later nog weer terug gegaan naar Rodinde. Bleek dat ze vanuit het niets weer iets aan haar rug had. Veel minder erg hoor, maar toch niet goed. Rodinde heeft vervolgens uitgelegd dat ze sommige paarden 1 keer per jaar terug ziet omdat die door allerlei gekkigheid zichzelf in de nesten weten te werken. Als je Ot los ziet “lopen” in de bak of wei, dan snap je waarom ik me maar bij die constatering heb neergelegd. Dus dat is 1 ding. Ik vind het heel bijzonder dat je dat opmerkte!

 

Het tweede is dat ze er vorig jaar een half jaar uit heeft gelegen vanwege een Rhino-infectie waarbij ze verlammingsverschijnselen aan haar achterhand had. Ongeveer een maand voor ik jou de foto’s stuurde was Ot weer helemaal de oude. Maar haar lendenen/bekken blijven een zwakke plek. Ik weet dus niet in hoeverre jouw opmerking nog aan de Rhino gelinkt kan worden... Op dit moment is ze boordevol energie en levenslust, is lang geleden dat ze zich zo goed en vrolijk gevoeld heeft. Ik weet het niet, misschien moet ik eens kijken hoe haar ogen er nu bij hangen ;-), maar mij is niets opgevallen. Ze gluurt eigenlijk altijd een beetje, alsof ze niet door heeft wat er allemaal om haar heen gebeurt, maar ondertussen!

 

En met je laatste alinea ben ik het helemaal eens. Hoewel het voor veel paarden opgaat, geldt het voor Otje zeker.

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved