Analyse Odessy

Karakteranalyse Odessy

 

 

Profiel: snoekshoofd met lichte elandneus:

Wijst normaal gesproken op buitengewone intelligentie en vertrouwen

 

Kaken: groot:

Intelligent en coöperatief

 

Snuit: verfijnd:

Laat gevoeligheid zien, ook loopt de snuit iets schuin af, dit zie je meestal bij paarden die nieuwe mensen/ruiters wat uit kunnen testen om erachter te komen wie de leider is en waar grenzen liggen

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: verfijnd:

Een teken van nadenken

 

Neusgaten: extreem groot, open en verfijnd:

Intelligent, mentaal erg snel, tevens geïnteresseerd, enthousiast en actief. Bovenaan lopen zijn neusgaten in puntjes. dit laat zien dat hij alleen meewerkend is wanneer degene die wat van hem wil eerlijk is en hij deze echt vertrouwd

 

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd

 

Ogen: zacht, open en helder:

Geïnteresseerd en hoopvol. Van voren gezien zijn de ogen mooi zichtbaar, dit maakt hem zelfbewust.

Het brede vlak tussen zijn ogen geeft hem een intelligentie waarmee hij onervaren mensen zou kunnen overtroeven

 

Oren: bovenaan dichter bij elkaar dan onderaan:

Deze paarden zijn vaak temperamentvol en zouden heet kunnen worden

deze vormen lijken ze wat extra uitstraling te geven

 

Kruinen: 2:

70% van de paarden met 2 kruinen reageert sterker en emotionelere dan gemiddeld. Ze kunnen op onverwachte momenten van streek raken en reageren dan heftig. Vechten met dit gedrag heeft geen zin en zal alles alleen maar erger maken

 

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Odessy. Het is al weer een tijdje geleden dat ik zo'n bijzondere en sprekende persoonlijkheid in mijn analyses had.

Odessy straalt zoveel puurheid en kracht uit, dat is onwijs mooi om te zien!

Door zijn extreem hoge intelligentie is afwisseling iets ergs belangrijks voor hem geworden. Hiermee bedoel ik zowel afwisseling in zijn dagelijkse leven, als afwisseling in de dingen die met hem gedaan worden, hij zal zich anders namelijk vrij snel kunnen vervelen en dan wordt het een paard dat zelf op zoek gaat naar dingen om zich mee te vermaken.

Om hem in de behoefte aan afwisseling goed te kunnen voorzien zal hij veel vrij moeten kunnen bewegen en dan het liefste met soortgenoten. Dit stimuleert hem namelijk om zowel geestelijk als lichamelijk lekker bezig te zijn en dat houdt hem gelukkig en gezond.

Wanneer hij een periode veel binnen zou moeten staan merk je dat snel aan zijn energie. Het kenmerk dat bij zijn oren voorkomt, het eventuele heet zijn, zou meer voor kunnen gaan komen wanneer hij zijn energie niet goed kwijt kan omdat hij veel binnen is.

De stal moet een leuke en frisse plek voor hem zijn vanaf waar hij de belangrijke dingen kan zien die hij belangrijk vind.

Zou hij ergens in een donker hoekje staan en niet betrokken worden in de dagelijkse gang van zaken dan kan je te maken krijgen met een verhoogde aanleg voor het ontwikkelen van ondeugden zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen en dat zou erg zonde.

Hij komt op mij echt over als een paard dat erbij wil horen, dat erbij wil zijn en de dingen allemaal mee wil krijgen. Als je hem dit kan 'geven' zal hij ook erg tevreden zijn met een lekker plekje ergens binnen...

Die afwisseling speelt ook een belangrijke rol in de dingen die je met hem doet. Ook hierin kan hij zich snel vervelen wanneer dingen eentonig worden of wanneer je veel hetzelfde van hem vraagt..

Hij wil vernieuwing en creativiteit, als zijn geest geprikkeld wordt, wordt hij erg geïnteresseerd, enthousiast en actief.

Wanneer je de juiste dosering in afwisseling vind tussen rijden, (in de de bak of buiten) grondwerk, wandelen, spelen etc dan zal hij graag bij je zijn en graag met je werken.

Dan is hij een paard dat echt meedenkt en je soms misschien zelfs een positieve stap voor is.

Door de hoge intelligentie die Odessy heeft is goed leiderschap erg belangrijk. Niet dat hij dominant is maar hij zou best eens kunnen denken dat hij het zonder 'mens' ook allemaal wel kan redden en best voor zichzelf kan zorgen. Als zijn leider is het belangrijk dat je stabiel en duidelijk bent. Hier kan hij op bouwen en wanneer je normaal consequent en eerlijk bent blijven er voor hem ook geen vragen over qua grenzen die er liggen. Dan is alles gewoon duidelijk en zal hij daar ook respectvol mee omgaan als jij ook respectvol met zijn grenzen omgaat.

Odessy is een erg gevoelig dier en dus is het goed als je zelf in de omgang ook zacht en gevoelig bent. Zo bewaar je deze eigenschap bij hem want wanneer je snel boos, hard en ruw zou zijn en je raakt snel gefrustreerd dan kan je van Odessy een erg heet, onzeker en gespannen paard maken.

Hij is sowieso een paard dat erg reageert op de 'emoties' van anderen om hem heen dus het is goed als je dit begrijpt van hem en hem dus niet straft wanneer hij je eigenlijk jouw eigen 'emoties' laat zien...

Het is gek maar elke keer als ik naar de foto's van Odessy krijg, krijg ik het gevoel dat jullie 2 een enorm bijzondere en fijngevoelige band hebben... Misschien komt dit door zijn prachtige uitstraling ook die een paard in mijn ogen alleen kan hebben wanneer het optimaal gelukkig is, wanneer het begrepen wordt en wanneer iemand luistert naar zijn super fijne communicatie.

Ik krijg dan ook gelijk het idee dat hij met 'nieuwe' mensen niet zo heel veel heeft. Hij vind het wel leuk en is wel nieuwsgierig maar als ze iets van hem zouden willen dan wordt er wel even getest wat voor vlees hij in de kuip heeft. Ook dit is weer niet gemeen bedoeld want het is een erg vriendelijk dier maar het is meer dat hij zelf heel goed weet wie hij is en waar hij voor staat dat hij het niet pikt als het ware als hij 'gebruikt' zal worden als rij/werkpaard..

De andere dingen zijn veel belangrijker voor hem, de band, het vertrouwen en het samenzijn, en een persoon waar hij dit mee heeft, daar wil hij zeker wel hard voor aan het werk!

Bij zijn neusgaten zie je ook de mooie eigenschap voorbij komen dat hij alleen meewerkend is wanneer degene die wat van hem wil eerlijk is en hij die persoon ook vertrouwd. Ook dit laat eigenlijk weer zijn hoge intelligentie zien en dat hij zelf weet wat hij waard is...

Hij is erg nadenkend en zijn ogen staan mooi geïnteresseerd en hoopvol. Zijn ogen zijn van voren gezien prachtig zichtbaar en dit maakt hem mooi zelfbewust. Zijn oren geven het hele paard nog wat extra uitstraling doordat ze bovenaan wat verder naar binnen staan. Ik zie dit niet zo vaak, eigenlijk alleen bij echte showpaarden. Het laat zien dat ze temperamentvol kunnen zijn en daarbij geeft het ze ook nog eens een soort extra uitstraling!

Als laatste komen we eigenlijk bij de kruinen van Odessy en de betekenis van de 2 kruinen vind ik niet zo passend bij de rest van de persoonlijkheid van hem..

2 kruinen zie ik normaal gesproken bij paarden die slecht tegen stress kunnen. Paarden die emotioneler en sterker kunnen reageren dan andere paarden en hierbij dan soms van streek raken door de meest gekke en ongevaarlijke dingen..

De extreme 2 kruinenpaarden zijn niet te rijden, niet te vervoeren en sommigen zelfs niet op stal te zetten. Het kunnen extreme persoonlijkheden zijn die veel stress, spanning en onzekerheid laten zien.

Het zou kunnen zijn dat Odessy bij de overige 30% hoort die er geen invloed door lijkt te hebben maar het kan ook zijn dat zijn overige vormen de inwerking dusdanig verminderen dat Odessy misschien net wat minder goed tegen stress kan en soms iets schrikkeriger is..

In het boek staat echter het verhaal dat enkele van Linda Tellington Jones haar beste wedstrijdpaarden 2 kruinen hadden en hierin kan ik Odessy dan wel gelijk vinden.

Misschien is hij ook zo'n paard dat door de 2 kruinen juist wat extra strijdlust krijgt. Ik heb er enkele in de analyses gehad en die kwamen verder ook op een aantal vlakken met Odessy overeen. Ik hou het qua Odessy en de 2 kruinen dus op het laatste stukje met daarbij dan misschien iets slechter tegen stress kunnen of wat schrikkerig zijn maar geen extreme 2 kruinen invloeden...

Ook aan de bouw van Odessy is niks op te merken. Ik zie geen vormen die zijn persoonlijkheid negatief zouden kunnen beïnvloeden dus mocht je toch ooit gedrag tegen komen dat niet plaatsbaar is na deze analyse dan weet je dat het door factoren van buitenaf kan komen zoals het zadel, het bit, ziekte etc maar ik denk dat je zelf gevoelig genoeg bent voor de fijne communicatie van Odessy voordat hij het zo extreem aan zou moeten geven...

Odessy is een erg bijzonder paard waar je zuinig en trots op mag zijn.

Hij is een paard waar je een erg bijzondere band mee op kan bouwen en waar je dan heel veel voor terug krijgt. Een band waar veel mensen jaloers op zouden kunnen worden denk ik.

De puurheid die Odessy uitstraalt is werkelijk prachtig en ik denk dan ook eerlijk gezegd direct aan een hele oude ziel wanneer ik zijn foto's bekijk..

De hele analyse maakt ook vrij veel indruk op mijzelf. Odessy raakt me echt, heel bijzonder!!!

 

 

Reactie van zijn eigenaresse:

 

 

Ik vind het echt geweldig en ontroerend om alles te lezen, zit ook echt met tranen in mijn ogen. Het is echt zo "echt" wat je schrijft, het klopt echt wat je zegt.

 

Ik heb met Des een band die niemand anders heeft en ook niemand anders met Des kan krijgen, omdat hij er niet voor openstaat en enorm eenkennig is. Bij een ander doet hij echt niks!

Als ik een dag niet ben geweest (wat zelden voorkomt), dan loopt hij bij mij weg in de wei en kan ik enkele minuten achter hem aan lopen. Kom ik elke dag, loopt ie op me af.

 

Wat je zegt over beweging hebben en geven, daar heb je ook gelijk in.

In een maand waarin hij zich verveelde omdat hij weinig naar buiten kwam heeft hij me twee keer op een hele vervelende manier eraf gegooid! Het was voor mij een schreeuw van aandacht en "wanhoop" van zijn kant en heb nadien direct een oplossing gezocht. Ik had zoiets van: dit is Des niet.. die doet dat normaal niet.

 

Geweldig om te lezen hoe je dat omschrijft. Wonderbaarlijk.

 

Super bedankt voor de analyse. Echt super om te lezen, heel verhelderend op een bepaalde manier. Ik wist sommige dingen of laat ik het zo zeggen: had een vermoeden.. maar dat het op deze manier door een vreemd iemand wordt bevestigd.. wonderlijk!

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved