Analyse Lay

Karakteranalyse Lay

 

 

Profiel: bult onder de ogen:

Deze paarden kunnen star en koppig reageren wanneer ze onder te veel druk staan

Kaken: vrij groot:

Vrij intelligent en cooperatief

 

Snuit: verfijnd en wat schuin aflopend:

Gevoelig en paarden met een schuin aflopende snuit kunnen nieuwe mensen/ruiters wat uit proberen om erachter te komen wie de leider is en waar grenzen liggen

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

Lippen: vlak:

Onafhankelijk en vastberaden

Neusgaten: randen verfijnd:

Vriendelijk, verder zijn ze nog erg smal, dit laat zien dat ze mentaal nog lang niet volledig ontwikkeld is

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd

Ogen: amandelvormig:

Een gewillig dier dat wel wat introverter kan zijn tot ze je echt kent en vertrouwd, in verhouding met de rest van haar hoofd vind ik haar ogen wat kleiner staan. Dit laat zien dat ze soms wat inflexibel zou kunnen reageren.

Van voren gezien zijn haar ogen wel mooi zichtbaar, dit maakt haar zelfbewust

Oren: verfijnd:

Intelligent, verder staan ze vrij recht omhoog wat haar energiek maakt

Kruinen: 2:

70% van de paarden met 2 kruinen reageert sterker en emotioneler dan gemiddeld. ze kunnen zonder echte aanwijsbare reden ineens van streek raken en heftiger reageren. vaak presteren ze ook wat slechter onder stress.

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Lay. Lay heeft een persoonlijkheid waarin sommige dingen elkaar wat tegen spreken dus het is voor mij even puzzelen hoe alles samenvalt.

Ik begin een analyse eigenlijk altijd met de intelligentie. Lay haar kaken en oren laten zien dat er aanleg is voor een meer dan gemiddelde intelligentie, maar bij de neusgaten, de vorm waaraan je de staat van mentale ontwikkeling kan aflezen, is te zien dat ze daarin nog lang niet volledig ontwikkeld is en eigenlijk nog een heel eind op gang moet komen.

Kort gezegd is ze in haar koppie dus nog erg jong en wat hiervan de oorzaak is, is onduidelijk. Dit kan een stukje aanleg zijn maar het kan bv ook zijn dat ze als veulen nooit echt getriggerd en gestimuleerd is om te ontdekken en te ontwikkelen.

Als ik denk aan volwassen paarden die nog erg jong in hoofd zijn denk ik automatisch aan wat concentratieprobleempjes en soms nog wat jong en onbenullig gedrag. Mocht Lay dit soms inderdaad nog laten zien dan is het belangrijk dit goed te begeleiden en er niet te hard op te reageren. Het zijn dingen die goed begeleidt moeten worden.

Omdat Lay wel een aanleg heeft voor een meer dan gemiddelde intelligentie is iets als afwisseling toch al wel belangrijk voor haar. Later zal dit nog meer zijn. Anders gaat ze zich namelijk snel vervelen en iets als veel vrij bewegen, het liefste buiten met soortgenoten, zal haar erg voorzien in die behoefte aan afwisseling en stimuleert ook zowel haar lichaam als haar geest om te ontwikkelen en die eigenschappen worden dan beiden erg geprikkeld.

Zou ze bv een periode veel op stal moeten dan is het ook belangrijk dat die stal haar afwisseling biedt door middel van de dingen die ze ziet, hoort of ruikt. Als de stal erg saai en donker is kan het haar namelijk een verhoogde aanleg geven voor het ontwikkelen van ondeugden als weven, kribbebijten en luchtzuigen...

Voor nu, met dingen aanleren is het wel belangrijk dat dit op een rustige en speelse manier gebeurd. Ze is immers best gevoelig en het rustige aanleren is belangrijk omdat ze mentaal nog niet zo ver ontwikkeld is als zou mogen. Dit klinkt negatief maar zo is het niet bedoeld, als je haar dingen nu namelijk op de juiste en leuke manier aanleert zie je dat haar mentale ontwikkeling ineens als een speer kan gaan lopen waardoor je van het zomer misschien ineens veel grotere neusgaten bij haar ziet die laten zien dat die ontwikkeling goed op gang is.

Lay is een paard dat een goede leider nodig heeft. Door haar gevoeligheid is zachtheid erg belangrijk maar stabiliteit en consequent zijn zijn ook erg belangrijke sleutelwoorden. Als dit ontbreekt voelt ze zich eigenlijk als een vis in het water en is ze te vrij. Stabiliteit geeft haar juist een soort zekerheid, iets waar ze op kan bouwen en altijd op terug kan vallen. Dit stimuleert haar vastberadener en dapperder te zijn.

Lay is tevens een paard waarmee je met druk erg op moet passen. Druk is al gauw te heftig voor haar en kan haar star en koppig laten reageren. Voor elk paard ligt deze grens ergens anders dus het is belangrijk dat je deze goed kent van je paard zodat je kan stoppen wanneer deze in de buurt komt.

Leer het paard ook zodanig te lezen dat je weet wanneer haar gedrag bij deze 'grens' vandaan komt zodat je haar dan nooit te hard straft. Door haar gevoeligheid snapt ze een kleine correctie ook erg goed en heftigheid in straffen zal alles alleen maar erger maken en haar gedrag kan er zelfs heftiger door worden.

Eerlijkheid hierin is erg belangrijk. Iemand die oneerlijk tegen haar is daar kan ze onafhankelijk en vastberaden tegen gaan doen, dan heeft ze wel echt een eigen wil en laat ze zien dat ze het er niet mee eens is...

Bij nieuwe mensen is dit stuk ook belangrijk. Eerlijkheid en vertrouwen, als ze dit ervaart bij mensen voelt ze zich op haar gemak maar anders minder. In het begin, of wanneer vertrouwen weg is zou ze dus wat introverter kunnen reageren.

Over het algemeen is ze mooi vriendelijk en zelfbewust maar ze heeft ook 2 kruintjes. 70% van de paarden met 2 kruinen die aan elkaar liggen kunnen heftiger en emotioneler reageren dan gemiddeld. Ze kunnen soms schrikken zonder dat er een echte reden voor is. Bijvoorbeeld wanneer je al 30x langs iets engs bent gekomen zonder reactie en de 31ste keer ontstaat er complete paniek.

Extreme 2 kruinen paarden zijn moeilijk op stal, zijn slecht te bereiden en veroorzaken veel problemen met trailerladen. Bij Lay is het denk ik minder extreem maar bv in situaties van stress minder goed kunnen presteren, ineens schrikken van iets of in sommige situaties heftiger gedrag vertonen zie ik bij haar wel voor me.

Wanneer de 2 kruinen in een situatie opspelen is het erg belangrijk haar niet te straffen. Dit zou alles erger maken en is zeer slecht voor de band die je met haar hebt. Je kan haar dan beter even uit laten razen, of bv afstappen om het op de grond op te lossen. Rustig kalmeren zorgt er vaak voor dat de 'bui' het snelste voorbij is zodat je weer gewoon verder kan. Ik ken ook mensen die na verloop van tijd de 'bui' al aan voelen komen en het paard dan af kunnen lijden om het zo te voorkomen, dat is natuurlijk erg mooi.

Als laatste kijk ik naar haar bouw, in eerste instantie zie ik niet hieraan dat haar persoonlijkheid negatief zou kunnen beinvloeden maar als ik nog eens naar de foto van de zijkant van haar hoofd kijk neem ik wat spanning in haar hals waar. Met rijden zou dit verzet/spanning op kunnen leveren wanneer je een verzameling van haar vraagt die daardoor niet prettig is. Het kan voor haar dus fijn zijn wanneer je af en toe die plekken masseert zodat ze de spanning los kan laten en lekker veel warmte in die spieren voelt. Ze geeft hierbij zelf wel aan wat prettig is en vaak is dat veel zachter dan dat wij zelf verwachten.

Lay is in mijn ogen een bijzonder paard, ze heeft aanleg voor intelligentie maar is nog niet op dat punt. Dit vraagt best wat inzicht en veel mensen om je heen zullen misschien niet begrijpen dat je met haar rustiger aan mag doen dan met een andere 4 jarige. Ze heeft tijd nodig om goed te ontwikkelen en die moet op een juiste manier begeleidt worden. Daarbij zijn ook nog eens de 2 kruinen die soms wat heftigheid met zich mee kunnen brengen dus ze heeft een veelzijdig en flexibel iemand nodig die op allerlei situaties in kan spelen maar die bovenal haar vertrouwensmaatje en stabiele leider is bij wie ze altijd terrecht kan.

Het maakt het bij dit paard extra bijzonder dat wanneer je die dingen bereikt, je ook daadwerkelijk enorm veel respect krijgt van haar, en ook nog eens verdient van anderen (in mijn ogen).

Ze is zeker een paard met een gebruiksaanwijzing maar wanneer je al die dingen van haar kan doorbreken is ze als het ware een ruwe diamant die mooi geslepen wordt! Met als gevolg heel veel respect en waardering wat je van haar terug krijgt!

 

Reactie van haar eigenaresse:

 

De punten die je benoemd komen mij erg bekend voor. Ik ben hier al erg veel mee bezig, maar wel grappig dat dat inderdaad zo terug komt!

Ik heb een keer een reader bij haar gehad, waar ook het volgende uit kwam.

Lay schijnt als veulen een flessenkind te zijn geweest waardoor ze veel op stal heeft gestaan, hierdoor mist ze dat stuk ontwikkeling en een stuk sociaal contact.

Met de afwisseling ben ik erg bezig, aangezien ze erg goed weet aan te geven wat ze wil en wat ze erg leuk vind. Qua verveling op stal heb ik nog niet zo'n last.. Ik verstop ook meestal muesli en peen in haar stal zodat ze lekker bezig is. Verder heeft de reader aangegeven dat Lay het erg prettig vind om een rustige omgeving. Qua intelligentie weet ze heel erg hoe ze mij kan uit spelen. Ook merk ik aan haar dat als ze iets leuk vind het erg snel oppakt. Ik ben nu ook bezig met haar de spaanse pas te leren.. In de eerste instantie vind ze het erg leuk.. Nu merk ik als ik het te vaak doe, dat ze zich verveelr.. Dit probeer ik op te lossen door er een spelletje van te maken.

Ik benader Lay altijd rustig en geduldig, aangezien ze mishandeld geweest schijnt te zijn.. Lay is namelijk een draver en heeft in training gestaan.. Na haar eerste keer koersen ging zij in staking, waarschijnlijk omdat zij hier nog niet klaar voor was. Daar komt de druk inderdaad mee overéén. Als ik haar nu onder druk zet gebruikt ze ook haar "trukendoos"en komen we geen stap verder.. Dus heel herkenbaar.. Andere oplossingen gebruiken werkt dan de ene keer wel en de andere keer niet. Lay heeft inderdaad af en toe haar "buien". Meestal laat ik haar op zo'n dag lekker buiten staan met haar beste vriendin. Als Lay zo'n bui heeft raak ik daar namelijk geirriteerd door en zij opstandig, dus we weten van beide dat dat niet werkt Ik probeer haar dan meestal wel lekker veel aandacht te geven door middel van lekker tutten en borstelen. Daar geniet ze dan ook inderdaad van.

Aangezien Lay ook heel goed aan geeft waar ze wel klaar voor is en niet, houd ik hier rekening mee. Rijden doe ik wel met haar, maar ik wacht meestal ook haar dag af.. Ik weet dat ze niet het paard is dat ik eens lekker kan oppakken.. Wat dat betreft doe ik het ook op haar manier.. Ze weet ook qua rijden erg goed aan te geven wanneer haar grens bereikt is. Ze is erg gevoelig en als ik onzeker ben is zij het nog veel erger. Maar ja ik heb haar iets meer dan een jaar dus vertrouwen moet nog vol op groeien! Daar zijn we zeker mee bezig.. En ze gaat voor alles, dus wat dat betreft komt het helemaal goed.. Voor mij is ze nu al een diamant, naar mijn inzien wordt deze band alleen maar beter..

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved