Analyse Hunter

Karakteranalyse Hunter

 

 

Profiel: recht:

Meestal ongecompliceerd

 

Kaken: vrij groot:

Vrij intelligent en cooperatief

 

Snuit: schuin aflopend:

Deze paarden kunnen de neiging hebben nieuwe mensen/ruiters wat uit te proberen om erachter te komen wie de leider is en waar grenzen liggen, toch is de snuit ook verfijnd, dit wijst op gevoeligheid

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: lichte hartvorm:

Nieuwsgierig en expressief

 

Neusgaten: groot, open en verfijnd:

Intelligent, tevens geinteresseerd, enthousiast en actief

 

Kin: puntig:

Wanneer hij nerveus of onzeker is zou deze kin hard kunnen worden, wanneer dit gebeurd kan hij even niets leren of opslaan en kan het lijken of er een soort van knopje omgaat. Het gedrag is namelijk vaak heftiger dan normaal. Vechten met dit gedrag maakt alles alleen maar erger omdat het een soort vluchtinstinct is en geen bewuste keuze van het dier. Je kan hem dus het beste rustig kalmeren waardoor de kin het snelst weer zacht wordt. Wanneer dit gebeurd kan hij gewoon weer verder leren en kan je verder gaan waar je gebleven was

 

Ogen: amandelvormig:

Een gewillig dier dat wel wat afstandelijker kan zijn tot hij je echt kent en vertrouwd

Van voren gezien zijn zijn ogen mooi zichtbaar, dit maakt hem zelfbewust

Op een aantal foto's zie ik wat lichte kuilen boven zijn ogen, omdat hij nog zo jong is komt dit dus niet door zijn leeftijd maar kan het bv een zieke periode uit zijn leven nog aantonen of een periode waarin hij iets essentieels gemist heeft, dat kan zijn in voeding of bijvoorbeeld liefde maar je ziet het ook bij paarden die het een tijd echt slecht hebben gehad

 

Oren: verfijnd en vrij recht omhoog:

Intelligent, energiek en zou heftig kunnen worden

 

Kruinen: 1 kruin, vrij laag in het hoofd:

Vindingrijk

 

Dit was het eerste gedeelte van de karakteranalys evan Hunter. Voor zo'n jong dier als hem heeft hij al een erg mooie verfijnde persoonlijkheid.

Hij is al behoorlijk intelligent en kan mentaal zelfs nog een stukje verder ontwikkelen. Omdat hij nu al vrij intelligent is is afwisseling iets ergs belangrijks voor hem.

En dan bedoel ik afwisseling in zijn dagelijkse leven en in de dingen die met hem gedaan worden.

Veel vrij kunnen bewegen met soortgenoten voorziet hem enorm in de behoefte aan afwisseling omdat hem dit lichamelijk en geestelijk erg stimuleert. Dat hij zn energie goed kwijt kan speelt erg mee in de gemoedstoestand waarin hij verkeerd.

Zou hij bijvoorbeeld veel op stal moeten staan en daardoor de afwisseling van buiten wat missen, dan is het belangrijk dat de stal een plekje voor hem is waar het leuk is, waar vandaan hij dingen in de gaten kan houden of andere paarden kan zien en ruiken.

Zou zijn stal namelijk donker, kil en ongezellig zijn dan krijg je kans op een verhoogde aanleg voor het ontwikkelen van ondeugden zoals weven, kribbebijten of luchtzuigen.

Ook in het werk is afwisseling erg belangrijk. Hij is nu nog jong dus het is ook belangrijk de grenzen van zijn lichamelijke en geestelijke kunnen goed in de gaten te houden of je hem niet overvraagd. Hij is namelijk een paard dat graag wil en daarin ook enthousiast kan worden dus als leider zijnde heb je hierin een belangrijke taak eigenlijk.

Maargoed, omdat hij dus nog jong is moet je zelf erg creatief en vernieuwend zijn om hem toch de juiste afwisseling te bieden, maar ook weer niet te overvragen.

Denk dus aan dingen al wandelen, spelen in de bak, af en toe rijden etc. Ik weet natuurlijk niet of hij al beleerd is, of dat je daar mee bezig bent maar in sommige dingen doet hij vrij jong aan. Ik zou dus nadruk leggen op dat jonge en speelse, kijken wat hij al aankan en hem anders nog even lekker jong laten zijn en veel laten genieten van zijn leven en de leuke dingen met jou!

Wanneer je hem de juiste afwisseling kan bieden in zijn leven en in het 'werk' dan heb je aan hem een geinteresseerd, enthousiast en actief dier dat af en toe ook wat energiek kan zijn.

Hij heeft wel een aardig goede leider nodig. Hij is wel vriendelijk maar heeft toch behoefte aan wat stabiliteit waar hij op kan bouwen. Iemand die dus altijd consequent en eerlijk is zal hij zich prettiger bij voelen en eerder 'volgen' dan iemand die niet stabiel is, geen duidelijke grenzen heeft en vooral niet in zichzelf gelooft.

Hij wil als het ware een sterke leider, die hij dat leiderschap, en zijn eigen veiligheid ook toe kan vertrouwen. Wanneer hij zo iemand heeft zal hij zelf ook stabieler en evenwichtiger zijn dan wanneer hij het gevoel heeft nergens op te kunnen bouwen.

Hunter heeft de nodige gevoeligheid. Hierdoor is het belangrijk dat je ook zacht en rustig met hem omgaat. Te veel druk, agressie of emoties waar hij niks mee kan maken hem onzeker en stresserig, in sommige situaties kan dit er zelfs toe lijden dat zijn kinnetje hard wordt en dan gaat er als het ware een knopje om. In plaats van dat hij bewust denkt en handelt gaat alles dan op de automatische piloot, op vluchtgedrag en dan kan je te maken krijgen met heftigheid en het feit dat hij niks meer op kan slaan. Dit gaat vaak gepaard met grote ogen die soms ook het wit laten zien.

Mensen die gaan vechten met dergelijk gedrag komen zichzelf goed tegen, want daarmee maak je het alleen maar erger. Je kan hem beter even rustig kalmeren, laten zien dat je een goede leider bent die nergens bang voor is en dan afwachten tot hij jou daarin weer volgt. Wanneer de kin helemaal zacht is kan hij weer gewoon verder leren waar je gebleven was.

Hunter is een nieuwsgierig en expressief dier. Toch kan hij bij nieuwe mensen de kat wat uit de boom kijken. Hij is dan wel nieuwsgierig maar wil als het ware weten wat hij aan iemand heeft, wat voor vlees hij in de kuip heeft. Wanneer hij zijn vertrouwen niet direct geeft kan hij naar sommige mensen wat afstandelijker over komen.

Hij is een paard dat zich aan een paar mensen helemaal zou kunnen geven, mensen die echt zijn respect hebben omdat ze hebben laten zien hoe stabiel, eerlijk en vol van liefde en vertrouwen ze zijn. Dat zijn het type mensen waar Hunter graag bij is en die hij als het ware toe laat in zijn hoofd.

Verder heeft hij nog 2 hele mooie eigenschappen en dat zijn zijn zelfbewustheid en zijn vindingrijkheid. Kenmerken die laten zien dat hij een hele pientere kerel is die soms veel meer door heeft dan dat wij denken.

Ik kijk ook nog even naar de foto's van zijn bouw en wil hierin eigenlijk de kleine kuiltjes boven zijn ogen meenemen. Deze kunnen namelijk wijzen op een periode uit het verleden waarbij hij ziek is geweest, bv een heftige castratie maar het is ook te zien bij paarden die als jaarling voedingsstoffen tekort zijn gekomen of die niet al te prettig zijn behandeld. Ik weet natuurlijk niet hoe lang je Hunter al hebt en wat zijn verleden is. Als je hem al van veulen af aan hebt kan het ook te maken hebben met wisselen of de groei van zijn lichaam, zo had ik namelijk een eigen fjord die ook dergelijke kuilen kreeg terwijl hij het goed had en verder niks te kort kwam. Toen ik erop ging letten merkte ik op dat het tijdens groeibuien erger was en tussendoor soms helemaal weg trok.

Als ik verder naar zijn bouw kijk zie ik nergens direct vormen die zijn persoonlijkheid negatief zouden kunnen beinvloeden maar er zijn wel wat plekjes waar hij meer spanning vast houdt dan gemiddeld. Dit zijn plekken die voor hem lekker zijn af en toe gemasseerd te worden waarbij hij dan zelf wel aangeeft wat prettig is.

Ik zie wat van die plekken in zijn hals, als hij al bereden wordt of getraind op die manier zou je er dus ook voor kunnen kiezen hem veel lang en laag te laten lopen, dus echt stretchend waardoor hij zijn korte spieren verlengd en alles in zijn geheel ook soepeler wordt.

Ook van de plek bovenop zijn lendenen, doorlopend tot aan zijn broek staat wat 'strakker' dan ik het persoonlijk graag zie dus misschien kan je hier ook wat mee werken met je handen.

Foto's zijn natuurlijk altijd momentopnames dus voor hetzelfde geld was er op dat moment iets spannends aan het gebeuren in de omgeving en neem ik daardoor deze spanning waar.

Het zijn verder geen ernstige dingen maar vaak als je er wat mee doet is het net iets prettiger voor het paard en kun je er blessures op lange termijn mee voorkomen.

Hunter is al met al een paardje dat ook mij raakt. Hij is sterk, vindingrijk en een paard waar je veel van terug krijgt als je veel goeds in hem stopt, ook is hij mooi gevoelig en wanneer je dit op een juiste manier begeleidt krijg je dat in zeer positieve vorm terug.

Hij is een dier dat je echt moet begrijpen, en waar je op een hele fijne manier mee moet communiceren maar dan kan je werkelijk grenzen verleggen met hem en heeft hij veel capaciteiten!

 

Reactie van de eigenaresse:

 

Ik zit met kippenvel op mijn armen want je slaat de spijker op z'n kop! Je hebt voor mij met deze analyse heel wat dingen op z'n plek gezet en bevestigd waar ik heel erg onzeker over was en waarvan ik dacht 'zie ik dat goed, begrijp ik dat goed?'. Ook heb ik hierdoor de bevestiging dat ik nu wel op de goede weg zit met hem! Ik was begonnen met hem in te rijden van de zomer... heb er 2 keer op gezeten, 1x 1 rondje en 1x een rondje of 6/8, beide keren met iemand ernaast lopend, en daarna ben ik er niet meer op gegaan met het gevoel dat het niet was zoals het moest lopen met hem. Dit tot grote verbazing van veel mensen want ja... hij is al 4 geweest. Inmiddels heb ik iemand gevonden via bitloos.nl die me om de week les geeft en dus back to basic (NH). We gaan met sprongen vooruit en Hunter is door zijn fijn gevoeligheid een goede leermeester voor mij.

 

De kuiltjes boven zijn ogen waren mijzelf ook opgevallen en ik heb me daarover verbaasd toen het me voor het eerst opviel en ik me realiseerde dat je dat normaal gesproken alleen bij oude paarden ziet. Inmiddels zijn de kuilen bijna geheel weg... Hij was 7 maanden toen ik hem kocht, hij is met 4 maanden bij zijn moeder weg gehaald en verkocht aan een vrouwt die hem op het land gezet heeft met een leeftijdsgenoot en dus na 3 maanden weer verkocht heeft en toen kwam ik in the picture. Hij is nooit naar de opfok geweest maar heeft altijd in een gemengde kudde op een pensionstal gelopen.

Hij is niet (noemenswaardig) ziek geweest en krijgt goed voer. Zijn castratie verliep redelijk goed maar wat ik me wel herinner is dat de zwelling vrij lang aan hield... Sinds 2,5 jaar staat hij met 2 shetjes en een hele oude merrie met een loopstal, een stenen plaats en de rijbak tot z'n beschikking en overdag gaan ze het land op.

Ik heb zelf ook wel het gevoel dat hij op deze manier 'goed' staat. Hij kan zijn energie kwijt wanneer hij dat maar wil. Wat je ook schrijft over stalling klopt voor mijn gevoel ook exact.

 

Het vindingrijke zie ik in het dagelijkse leven ook. Hij is namelijk in staat om b.v. de kast open te maken als die niet op slot is en die kast heeft een draaiknop als sluiting!! Ook speelt hij met van alles en moeten we altijd zorgen dat materiaal waar ze niet aan mogen komen ook echt buiten zijn bereik staat. Hij haalt ook 'grapjes' uit, pikt je harkje als je even niet op let en rent er keihard mee weg, of geeft je een duwtje als je gebukt staat... Ben je de bak aan het afzetten met prikpaaltjes trekt hij achter je rug om de paaltjes er weer uit... Ook het 'onder druk zetten' of dingen willen afdwingen gaat bij hem inderdaad niet. Hij komt dan volledig in verzet en er valt geen land meer te bezeilen met hem. Hij heeft mij geleerd heel erg geduldig te zijn. Het éénkennige/kat uit de boom kijken is ook zeer zeker bij hem aanwezig. Zolang vreemden achter het hek staan en niets vragen vind hij het wel goed, komt hij zo nu en dan ook wel even kijken wat voor vlees hij in de kuip heeft, maar zodra ze wat willen bepalen voor hem geeft hij tegengas.

 

Dank je wel voor deze analyse! Zoals ik al zei het zet een hele hoop dingen op z'n plek voor mij en bevestigd mijn gevoel over hoe ik met Hunter om kan gaan. Denk ook dat mijn droom misschien nu wel echt onze droom kan gaan worden... Met zo min mogelijk hulpmiddelen Hunter berijden in volste vertrouwen en onder alle omstandigheden... Ik hoop dat hij mij ooit zover vertrouwd dat hij dat toe laat en dat ik het in mij heb!

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved