Analyse Haffy

Karakteranalyse Haffy

 

Profiel: recht:

Wijst meestal op een ongecompliceerd paard dat makkelijk leert

 

Kaken: groot:

Intelligent en coöperatief

 

Snuit: schuin aflopend:

Wijst op een paard dat nieuwe mensen/ruiters wat uit kan proberen om er achter te komen wie de leiding heeft en waar grenzen liggen

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: vlak:

Onafhankelijk en vastberaden

 

Neusgaten: groot, open en verfijnd, tevens met gedraaide puntjes bovenaan:

Intelligent, geïnteresseerd en enthousiast, ook actief. de gedraaide puntjes laten zien dat hij meewerkend is zolang zijn trainer/ruiter eerlijk is en hij die ook echt vertrouwt

 

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd maar hierbij moet je meer kijken naar de overige eigenschappen

 

Ogen: amandelvormig:

Gewillig dier, kan bij nieuwe mensen wat introvert en afstandelijk zijn tot hij iemand echt kent en vertrouwt

Van voren gezien zijn de ogen mooi zichtbaar, dit maakt hem zelfbewust

 

Oren: verfijnd, ver uit elkaar:

Intelligent en evenwichtig

 

Kruinen: 1:

Meestal ongecompliceerd maar ook hier moet je dan meer kijken naar de overige eigenschappen die meer invloed hebben op de persoonlijkheid

 

Nou dit was het eerste gedeelte van de analyse. Haffie is een erg intelligent dier, intelligente paarden hebben veel afwisseling nodig, zowel in de manier waarop ze gehouden worden, als in de manier waarop mensen met ze omgaan/werken.

Als deze dingen eentonig voor ze worden gaan ze vaak op zoek naar dingen om zichzelf mee te vermaken, ik heb veel paarden er gecompliceerder gedrag door zien vertonen..

Voor elk paard zijn sociale contacten en vrij bewegen belangrijk maar ik heb veel intelligente dieren gekend die bij gebrek hieraan gingen luchtzuigen of weven..

In het werk met de mens moet ook veel afwisseling zitten, wanneer de intelligentie erg laag wordt in geschat en zo'n dier geen uitdaging krijgt wordt het eigenzinniger en gaat het zijn eigen weg, onterecht krijgt het dan de naam lomp of ongevoelig, zoals helaas bij veel intelligente fjorden en haflingers gebeurd..

Haffy is dus ook zo'n intelligent geval, wanneer het werk leuk en uitdagend voor hem is zal hij enthousiast en geïnteresseerd zijn, ook lekker actief. Hij heeft een goede leider nodig, door zijn intelligentie zou hij makkelijk zelf de leider kunnen zijn en hij moet dus iemand hebben die consequent is. Wel heel eerlijk want dat is erg belangrijk voor hem en komt bij meerdere vormen terug. Ik krijg echt zo'n idee dat je een heel verkeerd paard tegenover je krijgt wanneer je oneerlijk bent of zou 'pesten'. Hij is dan echt het type paard dat dan expres op je teen gaat staan om je een lesje te leren, en groot gelijk zou hij daarmee hebben haha (ik heb het hier niet over jou maar over hoe hij zou kunnen zijn).

Maargoed, terug naar dat eerlijkheid en vertrouwen hebben, wanneer dit ontbreekt is hij lang niet zo meewerkend als hij van nature eigenlijk is..

Haffy is een paard dat graag wat voor je doet, mits het uitdagend voor hem is want anders kon hij nog wel eens moeilijk te motiveren zijn.

Ook is hij onafhankelijk en vastberaden, dit zijn extra eigenschappen waarbij jou creativiteit een grote rol moet spelen om zijn aandacht en interesse erbij te houden. Mijn ervaring is dat mensen ontzettend veel van dit soort paarden kunnen leren, zowel over de omgang met paarden als over henzelf!

Nieuwe mensen is ook een apart iets, zijn nieuwsgierigheid wint het wel denk ik maar echt aan het werk voor vreemde mensen gaat hij niet, tenzij jij het bijvoorbeeld begeleidt, zoals bij kleine kinderen ofzo. Volwassen nieuwe mensen die wat van hem willen zullen eerst moeten bewijzen dat ze te vertrouwen zijn en eerlijk zijn en dan zal hij 100% meewerken.

Aan zijn oren is te zien dat hij evenwichtig is, ze zijn wel wat korter in verhouding met zijn hoofd dus hij zal best zijn eigenzinnige buien hebben waarbij hij zijn eigen ideeën er op na houdt.

Als ik naar de foto van de bouw kijk zie ik geen afwijkingen aan het skelet die zijn persoonlijkheid negatief zouden beïnvloeden. Als ik zijn spieren langs loop lijkt zijn nek wel wat meer spanning vast te houden en ook zijn achterhand zou wat meer spanning vast kunnen houden, wanneer je dit voelt is het lekker voor hem om daar met je handen overheen te gaan met lange bewegingen en dus met warmte die spanning wat proberen te verminderen..

Het is niks ergs maar de meeste paarden hebben wel een plek in hun lijf waar ze wat spanning op kunnen slaan..

Dit was de hele analyse van haffy, hij heeft een mooie persoonlijkheid, zoals ik al noemde in de analyse ook 1 waarvan mensen veel kunnen leren. Wanneer je de persoonlijkheid van haffy goed begrijpt en hem biedt wat hij nodig heeft, dat stuk leiderschap en de leuke afwisseling dan heb je een vrolijk paard naast je, een dier dat gewillig is en graag dingen samen met je onderneemt.

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved