Analyse Andante

Karakteranalyse Andante

 

 

Profiel: lichte 'dish':

Wijst op gevoeligheid, op de foto waar ze nog jonger is zie je goed dat haar voorhoofd wat schuin afloopt, dit hoort bij paarden die wat weerspannig kunnen zijn. Nu is het veel minder maar toch kan het nog wat invloed hebben

 

Kaken: vrij groot:

Vrij intelligent en cooperatief

 

Snuit: verfijnd:

Wijst op gevoeligheid, ook loopt de snuit wat schuiner af, dit laat zien dat ze nieuwe mensen/ruiters wat uit zou kunnen proberen om erachter te komen wie de leider is en waar grenzen liggen

 

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

 

Lippen: vlak:

Onafhankelijk en vastberaden

 

Neusgaten: randen verfijnd:

Vriendelijk, bovenaan zijn ze in puntjes gedraaid, dit laat zien dat ze meewerkend is wanneer degene die wat van haar wil eerlijk is en ze die persoon ook goed vertrouwd

 

Kin: puntig:

In situaties van stress of spanning zou deze kin hard kunnen worden en wanneer dat gebeurd kan ze even niks leren. Het kan lijken of er een soort van knopje omgaat omdat het gedrag even heftiger is dan normaal en ze anders kan reageren omdat ze als het ware op instinct reageert. Vechten zou alles alleen maar erger maken, het beste kan je haar rustig kalmeren en wanneer de kin dan weer zacht wordt kan ze weer leren en kun je gewoon verder waar je was gebleven

 

Ogen: zacht, open en helder:

Geinteresseerd en hoopvol

Van voren gezien zijn haar ogen mooi zichtbaar, dit maakt haar zelfbewust

 

Oren: vrij recht omhoog:

Energiek, zou heftig kunnen worden

In het midden zijn ze breed en uitstulpend, dit is juist weer een kenmerk van evenwichtigheid

 

Kruinen: 1:

Meestal ongecompliceerd maar dit zegt minder over de persoonlijkheid dan een meer gecompliceerde kruin

 

Dit was het eerste gedeelte van de analyse van Andante. Andante is een prachtig jong dier dat al behoorlijk intelligent is. Ze kan zelfs nog meer ontwikkelen! Bij dit soort intelligente dieren is afwisseling erg belangrijk. Afwisseling in het werk dat er met ze gedaan wordt maar ook in het dagelijkse leven.

Bijvoorbeeld wanneer ze veel buiten kan lopen met soortgenoten wordt ze gestimuleerd om zowel geestelijk en lichamelijk wat te doen en zo wordt ze dus goed voorzien in die behoefte aan afwisseling. Het houdt haar dan tevreden en gelukkig als het ware.

Zou ze een periode veel op stal moeten staan dan is het belangrijk dat dit een leuk plekje voor haar is. Niet te rustig en niet te druk maar vanaf waar ze dus wel zicht heeft op de dingen die er gebeuren, andere paarden kan zien en soms wat kan snuffelen enzo. Zou ze namelijk in een donker weg gestopt hoekje staan waar het somber en doffig is dan krijg je snel te maken met een verhoogde aanleg voor het ontwikkelen van ondeugden zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen.

Maar ook in het werk is afwisseling erg belangrijk. Ze is natuurlijk nog jong en zal niet heel zwaar in training staan dus is het fijn als je afwisseling aan kan brengen in lichter werk zoals wandelen, grondwerk/longeren, loswerk, rijden in de bak of buiten etc. Wanneer je hierin namelijk een speelse afwisseling aanbrengt zul je merken dat ze erg geinteresseerd, enthousiast en actief mee blijft werken met een fijne open houding. Zou je te veel focussen op 1 ding, bepaalde 'zwaardere' oefeningen in de bak ofzo dan kan ze dat enthousiasme kwijt raken en zou ze onafhankelijker en vastberadener haar eigen wil wat door kunnen voeren. Ze laat dan goed merken dat ze het er niet mee eens is.

Later zou ze dit goed moeten kunnen maar voor nu is die afwisseling ook goed om haar steeds beter te leren concentreren.

Waar je ook mee zit door haar leeftijd is dat ze een bepaalde grens heeft van indrukken die ze op kan doen en dingen die ze kan leren. Als leider heb je de belangrijke taak deze 'grens' altijd goed in de gaten te houden want wanneer je er overheen zou gaan kan soms enige tijd nodig zijn voor het paard om alles te verwerken. Ik weet niet of je begrijpt wat ik bedoel maar ik ken mensen die hun jonge paard soms al te lang een zware oefening lieten doen waardoor het dier eigenlijk overvraagd werd en daardoor wat in zijn eigen wereld terugkeerde. Als dat bij Andante het geval was geweest had ik dat gezien aan de foto's en dat is gelukkig niet zo maar bij jonge paarden noem ik het vaak wel in de analyse..

Andante heeft een goede leider nodig. Zou dit ontbreken dan kan ze namelijk makkelijk een loopje met je nemen op een 'speelse' manier. Dan kan ze grenzen opzoeken en kijken hoe stabiel en consequent je bent.

Ben je zelf gewoon goed stabiel, altijd eerlijk en zijn je grenzen duidelijk dan sluit ze zich goed bij je aan en kan ze juist op jouw leiderschap bouwen en vertrouwen!

Andante is een gevoelig dier. In de omgang met haar is het dus belangrijk dat je zelf ook gevoelig en zacht met haar omgaat. Heftigheid en druk verdraagt ze minder goed en je bereikt het meest met haar wanneer je op een fijne en eerlijke manier met haar communiceert. Daarmee verdien je veel respect van haar!

Haar kin is wat puntig en in combinatie met haar gevoeligheid laat het zien dat de kin hard kan worden wanneer ze onder teveel druk staat, ze in een heftige situatie is of wanneer ze dingen even niet meer kan overzien. Deze 'grens' is altijd anders, per paard en per situatie. Wanneer de kin hard wordt kan ze even niets meer leren, het kan lijken of er een soort knopje omgaat omdat het gedrag even gecompliceerder is dan normaal. Mensen die ermee gaan vechten maken alles alleen maar erger en het beste kan je haar rustig kalmeren, zelf een goede leider zijn en dan wordt de kin het snelste weer zacht.

Ik heb het bij paarden zien gebeuren met trailerladen, rijden in de storm maar ook onder normale omstandigheden dat de oorzaak even onduidelijk was. Het is dan echt belangrijk zelf niet boos te worden of het met harde hand op te lossen. Het paard even laten kalmeren, desnoods rustig terugzetten in de box of op het land en een paar minuten later kan je rustig verder zonder dat er frustraties aan beide kanten zijn ontstaan..

Vaak wanneer mensen paarden al langer hebben gaan ze dit bewust of onbewust aanvoelen en kan je met bepaald leiderschap deze situaties al ombuigen en ze dus voorkomen..

Andante is een vriendelijk dier. Een mooie eigenschap aan haar is dat ze eerlijkheid en vertrouwen erg op prijs stelt. Dit soort mensen zoekt ze op en daar is ze graag bij. Mensen die te ruw zijn, niet echt eerlijk of haar geen gevoel van vertrouwen laten zien daar is ze niet graag bij en zal ze ook zeker niet voor aan het werk gaan.

Haar ogen laten nog zien dat ze mooi hoopvol en zelfbewust is. Eigenschappen die ook laten zien dat er aanleg is voor nog wat meer intelligentie. Bij haar oren is naast de energieke eigenschap ook een evenwichtige te zien, het verteld mij dat ze onder het juiste leiderschap en de juiste manier van 'leven' deze evenwichtigheid goed kan laten zien ondanks dat ze daarnaast ook energiek zou kunnen zijn...

En wat is er mooier dan een energiek en temperamentvol dier dat ook evenwichtigheid en dus betrouwbaarheid in huis heeft...

Nu is ze nog jong, dus in hoeverre het doorwerkt nu weet ik niet, in de omgang waarschijnlijk al wel in combinatie met haar vriendelijkheid..

Met het rijden is betrouwbaarheid misschien iets dat je naar de toekomst toe mooi uit kan breiden want ze heeft er zeker meer aanleg voor!

Als laatste kijk ik naar de foto van de bouw en daarop is goed te zien hoe jong ze eigenlijk nog is! Hetgene dat me opvalt, maar wat ook komt door hoe ze staat, is de ontwikkelde onderhals, ook wel 'hertenhals' genoemd.

Het heeft niet direct invloed op de persoonlijkheid maar het kan wel prettig zijn als je dit masseert of als je weet wat de oorzaak is. Is het spanning, of komt het door een manier van rijden (ik weet niet of je dat al doet?) of longeren en dan door de hoofdhouding die ze daarbij heeft etc het kan door meerdere dingen komen.

Met masseren zou je het een heel stuk kunnen verminderen. Tijdens het werk kan het zo zijn dat een bepaalde mate van verzameling teveel gevraagd is voor haar. Bij paarden met een derelijke hals adviseer ik vaak om veel stretchende oefeningen te doen en veel lang en laag bezig te zijn omdat ze dan die korte harde spieren langer en flexibeler maken. Later kan je dan ook die verzameling vragen die nu misschien onprettig voor haar is en verzet op zou kunnen leveren.

Andante is een mooi jong dier in de bloei van haar leven. Een uitgesproken persoonlijkheid en wanneer je de juiste band met haar hebt, gebasseerd op eerlijkheid en vertrouwen dan kan je veel inzet van haar verwachten en beleef je enorm veel plezier aan haar!

 

Reactie van haar eigenaresse:

 

Allereerst heel erg bedankt voor je bijzondere verhaal, een ontroerend treffende analyse.

Als ik kijk naar het eerste deel van de analyse; de vormen van het hoofd, dan komt alles overeen met hoe ik haar ken.

Als ik dan het stuk lees over haar persoonlijkheid, dan is het eerste wat ik me opkomt: je moet haar wel kennen, anders kan je iets niet zó treffend beschrijven!

 

Andante is mijn eerste eigen gefokte paardje, ik ken haar dus vanaf het begin tot aan heden. Naarmate ze ouder wordt zie/voel ik haar steeds meer een persoonlijkheid worden. Een eigen karaktertje. Zelfbewust en alert, open en energiek, vriendelijk en hoopvol. Ze heeft echter ook een andere kant, en ik denk dat dat de momenten zijn waarop haar kin 'hard' wordt, zoals jij dat beschrijft, ik zal er eens op gaan letten.

Het zijn met name momenten van stress, of dingen niet snappen/ overzien. Het is dan het beste haar even te laten gaan of geruststellen en laten, en het later nog een oppakken. Het gevecht met haar aangaan heeft niet zoveel zin, net zoals een discussie. Dat levert voor niemand wat op. In overleg en met rust bereik je veel meer, tot nu toe eigenlijk alles. Duidelijkheid is wel heel erg belangrijk, zo nu en dan tast ze af wat de mogelijkheden zijn, maar een duidelijk ''nee' accepteert ze dan eigenlijk altijd.

Afwisseling in het werk herken ik ook maar al te goed. Rijden doen we spelenderwijs, ik denk dat er in totaal nu een keer of 12 iemand op haar rug heeft gezeten. Dat ging allemaal heel fijn. Ze wil erg graag werken en bewegen, maar zoekt ook veel bevestiging; 'doe ik het zo goed??' en kan dat wat angstig zijn.

Omdat ze nog zo jong is doen we het rustig aan; grondwerk, longeren (pessoa en los) wat vrijheidsdressuur, wandelen en 'enge' dingen opzoeken (bruggetjes bijvoorbeeld) en lekker los met soortgenootjes. Daarmee zijn onze dagen gevuld. Het rijden staat momenteel op een laag pitje, omdat ze voor mijn gevoel in een groeispurt zat; zowel fysiek als mentaal. Binnenkort wil ik het weer wat op gaan pakken.

De ontwikkelde onderhals is iets wat ik middels het longeren en grondwerk wat soepeler probeer te krijgen. Dit gaat redelijk. Niet heel consequent, maar ze wil het daar wel oppakken. Wat er precies de oorzaak van is weet ik niet, ik weet dat het opspeelt op momenten van spanning, als ze in de (ik noem het) 'tuigerhouding' gaat staan/ lopen. (Momenten dat haar kin ook hard wordt?)

 

Al met al hele waardevolle woorden waar ik probeer mijn voordeel mee te gaan doen. Voor mijn gevoel zijn we al behoorlijk op de goede weg.

 

Nogmaals bedankt voor je mooie woorden, ik kan het een ieder alleen maar aanraden als je een betere en diepere band met je paard wilt nastreven!

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved