Het profiel

Het profiel

 

 

Over het algemeen kan worden gesteld dat een recht profiel wijst op een ongecompliceerd karakter, een snoekshoofd een teken is van gevoeligheid en soms ook schrikachtigheid, en een ramshoofd meestal wijst op een wat brutale persoonlijkheid. Je mag echter niet vergeten dat deze kenmerken in samenhang met de rest van de eigenschappen van het hoofd moeten worden bekeken.

Dit is een voorbeeld van een recht profiel, meestal hoort dit bij een ongecompliceerd paard dat tevens makkelijk leert (toch moet je bij dit kenmerk erg goed letten op overige vormen want die kunnen dit nog heel erg beïnvloeden)

Dit is het snoekshoofd. Deze paarden zijn vaak erg gevoelig en kunnen de neiging hebben tot schrikachtigheid.

Op deze foto zie je een snoekshoofd, in combinatie met een elandsneus. Normaal gesproken duidt dit op buitengewone intelligentie en vertrouwen.

Bovenstaande tinker heeft een ramshoofd. Dit profiel is bolvormig vanaf het voorhoofd tot aan het midden van de neus, waarna het naar beneden afbuigt. Wanneer er te veel van deze paarden wordt verlangd worden ze al snel dwars, dit komt omdat ze minder flexibel zijn en niet zo heel snel leren.

Dit is de ramsneus. Hij wordt vaak verwisseld met het ramshoofd maar hier gaat het om een lichte uitstulping onder de ogen, die zich voortzet tot aan de neus. Dit soort paarden is vaak dapper, taai en veerkrachtig. Ook lijken ze niet gauw gewond te raken.

Een elandsneus is een uitstulping van het onderste gedeelte van de neus en wijst meestal op een paard met een sterk karakter. Veel kuddeleiders hebben een elandsneus.

Dit paard heeft ook een elandsneus, maar daar komt de schuin aflopende snuit bij. Dit zie je soms bij paarden met een wat dominanter karakter.

Deze fries heeft een lang en smal hoofd. Een gewillig paard, dat doet wat je van hem vraagt zolang de instructies duidelijk en eenvoudig zijn. Er is misschien wat meer geduld nodig dan bij andere paarden. Wanneer het kaakbeen klein is en het hoofd tussen de ogen smal, kan dit paard langzaam van begrip zijn. Daar staat dan weer tegenover dat het heel betrouwbaar is wanneer het eenmaal geleerd heeft wat de bedoeling is.

Wanneer het hoofd breed is van het midden van het neusbeen tot aan de kaaklijn dan is het paard vaak wat trager van begrip en kan het inflexibel zijn. Dit paard heeft tevens een breed en prominent neusbeen, dat kan wijzen op een paard dat inflexibel is.

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved