De ogen

De ogen

 

Deze fjord heeft mooie grote, zachte ogen. Een teken van een gewillig paard dat graag met mensen om gaat.

 

Op deze foto's zijn rimpels boven het oog te zien. Vaak komen ze voor bij paarden die wat onzeker kunnen zijn. Als een paard deze rimpels trekt wanneer je met hem aan het werk bent, betekent dit dat het niet begrijpt wat je van hem vraagt. Straf het paard dus niet voor zijn onwilligheid maar breek de les bijvoorbeeld in stukjes en leer hem die een voor een.

 

Hier zien we een erg gespannen oog. Waarschijnlijk gaat het hier om een momentopname maar tijdens dit moment was het paard gespannen en nerveus. Paarden die vaak zulke ogen op zetten hebben een hoge graad van nervositeit en spanning.

 

In verhouding met de rest van het hoofd zien we hier een klein oog. Deze paarden kunnen inflexibel zijn en soms minder snel leren. Onder druk worden ze onwillig. Een klein oog kan er ook uit zien alsof het erg diep ligt, wanneer het paard pijn heeft (dat geldt niet voor het paard op de foto). De verzonken aanblik verdwijnt weer wanneer de pijn weg is. Het oog lijkt daarna ook vaak weer groter.

 

Dit paard heeft een amandelvormig oog. Dit soort paarden zijn vaak gewillig en meewerkend maar kunnen wat introvert en afstandelijk zijn tot ze je echt kennen en vertrouwen.

 

Bij deze pony zien we veel wit om het oog. Bij dit dier komt het waarschijnlijk door de brede bles en heeft het dus niks te maken met de gemoedsgesteldheid. Wanneer een paard echter zo'n oog laat zien, afhankelijk van zijn gemoedsgesteldheid, dan is er vaak sprake van een slecht mentaal evenwicht of extreme spanning. Wanneer spanning de oorzaak is, is het oogwit te zien wanneer het paard zijn hoofd omhoog heft, en niet wanneer het zijn hoofd gewoon laag heeft.

Dit dier heeft een groot, zacht en vrij driehoekig oog. Dit is een teken van een zeer intelligent en zeer nadenkend paard.

 

Kuilen boven de ogen kunnen een teken van ouderdom zijn. Dit paard is echter pas 3 jaar oud. Van zijn eigenaresse weet ik dat het niet lang voor deze foto werd genomen een slokdarmverstopping heeft gehad en daarmee een tijdje op de kliniek heeft gestaan. Deze kuilen zie je vaker bij paarden die erg ziek zijn geweest en dan kan het later ook weer wegtrekken. Diepe kuilen boven de ogen kunnen echter ook wijzen op een hard leven waarin paarden te weinig voeding hebben gehad of onder zeer slechte omstandigheden hebben moeten leven.

Dit dier heeft prachtige grote ogen. Dit laat zien dat het paard enorm beschouwend en intelligent is.

 

Dit dier heeft een erg breed vlak tussen de ogen liggen. Dit zie je bij intelligente paarden die snel en goed leren. Ze kunnen hun intelligentie echter gebruiken om onervaren mensen en/of ruiters te overtroeven.

 

Als je deze foto met die hierboven vergelijkt zie je dat het vlak tussen de ogen van deze fries in verhouding een stuk smaller is. Deze paarden leren langzamer, hetgeen niet noodzakelijker wijs slecht is. Vaak is het zelfs beter dat een paard voor bepaalde doeleinden niet 'te' slim is. Wanneer een paard met een smal gezicht een les eenmaal heeft geleerd, onthoudt het die gewoonlijk goed en werkt het ook goed mee.

 

Als je goed naar deze foto kijkt zie je dat de ogen zich vrij ver aan de zijkant van het hoofd bevinden. Dit kan het gezichtsveld beperken. Paarden met zulke ogen kunnen ongeïnteresseerd in hun omgeving lijken, of ze schrikken snel en willen vluchten voor dingen die recht op hen af komen.

Bij het tegenovergestelde zie je dit, en zijn de ogen van voren goed zichtbaar. Dit zie je bij paarden die zelfbewust zijn.

 

Wanneer de ogen erg laag in het hoofd liggen wijst dit op een hogere intelligentie.

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 ┬ę All Rights Reserved