Kan het hoofd veranderen?

Kan het hoofd veranderen?

 

 

 

Veel mensen denken dat een paardenhoofd niet kan veranderen, misschien nog wel als het paard jong is maar op oudere leeftijd niet meer.

 

Dit voorbeeld uit het boek van Linda Tellington Jones bewijst het tegendeel. Nadat dit paard 3 maanden bij haar nieuwe eigenaar is, is haar hoofd compleet veranderd en staan de vormen van haar hoofd ook voor veel positievere dingen. Het hoofd, en dus het karakter kan wel degelijk veranderen, vaak positiever, maar soms ook negatiever...

 

De opvallendste kenmerken aan het hoofd van Duchess zijn haar kleine oog en haar afwezige uidrukking, haar ramshoofd en de vreemde gespannenheid van de lippen. Het lijkt wel of ze op haar tong staat te zuigen. Deze foto werd genomen onder trieste omstandigheden waarbij ze ver over haar grenzen werd gedwongen.

Drie maanden later: Duchess en haar nieuwe eigenares demonstreren de kracht van de liefde. Het oog van de merrie is veel zachter en haar kin meer ontspannen.

 

Voorbeeld uit de praktijk

 

Zensation, een 3 jarige merrie kwam op 1-1-2008 zo bij haar nieuwe eigenaresse.

 

Voor de aankoop maakte ik de volgende analyse voor haar:

 

Profiel: licht deukje, mag geen snoekshoofd heten:

Wijst wel op gevoeligheid

Kaken: vrij groot:

Vrij intelligent en coöperatief

Snuit: verfijnd:

Wijst ook op gevoeligheid

Mond: medium:

Duidt niets bijzonders aan

Lippen: vlak:

Wijst nog op een gemiddelde intelligentie

Neusgaten: randen verfijnd, verder vrij smal:

Vriendelijk, het smalle heeft te maken met zijn leeftijd, en zijn mentale ontwikkeling, ik zie neusgaten liever breder en verfijnder, die staan voor een paard wat goed ontwikkeld is

Kin: rond en zacht:

Meestal ongecompliceerd

Ogen: driehoekig met rimpels erboven:

Lijkt iets weg te hebben van een vragende frons of een bezorgde blik, betekend dat het paard onzeker is. Als een paard deze blik trekt wanneer je met hem aan het werk bent betekend het dat het niet begrijpt wat je van hem vraagt, straf het paard niet voor onwilligheid, maar breek de les in stukjes en leer hem die 1 voor 1

Oren: recht omhoog:

Energiek, kan heftig worden

Kruinen: 2:

Deze paarden kunnen sterker en emotioneler reageren dan gemiddeld, ze kunnen soms opeens van streek raken zonder enige aanwijsbare reden, het is echt alsof er even een knop omgaat zeg maar...

Je hebt mindere gevallen, en ook extremere gevallen..

Gewoon de paarden die veel schrikken van 'niks' tot echt paarden die zich niet laten berijden, laten trailerladen, of laten stallen, kunnen erg moeilijke persoonlijkheden zijn die om veel geduld vragen. Ze presteren slecht onder druk en kunnen vaak slecht tegen stress.

Dit was het eerste gedeelte van de analyse, Zensation is een erg gevoelig dier.. Aan haar kaak zie ik dat ze best aanleg heeft voor een hoge intelligentie, maar de vormen die laten zien in hoeverre ze daarin ontwikkeld is, zoals haar neusgaten en bovenlip laten erg onverfijnde vormen zien..

Iets wat voor mij inhoudt dat met dit dier niet veel is gedaan, of niet op een manier waardoor ze zelf veel heeft opgeslagen en is gestimuleerd om te ontwikkelen..

Ik weet niet hoe ze is ingereden maar ik denk dan gelijk aan iemand die veel paarden inrijdt, niet echt let op het individu en dus gewoon veel paarden traint als het ware..

Op deze manier lijkt het heel wat dat ze dus berijdbaar zijn maar in feite hebben ze niet veel opgeslagen en is het enige wat ze kent dat er iemand op haar zit die verschillende gangen van hem verlangt..

Wat ik dan zonde vind bij zo'n jong dier is dat ze gelijk 'paard' moet zijn van de mens terwijl ze in haar koppie nog zo jong is, speels, nieuwsgierig etc, dat zou ze moeten zijn...

Die nieuwsgierigheid vind ik niet terug in haar bovenlip die te vlak en expressieloos is..

Mocht je voor dit paard kiezen dan zou ik zeggen stimuleer haar meer om lekker paard te zijn, dan kom ik weer op de sociale contacten dus en het lekker zelf vrij laten bewegen..

Alleen op die manier zullen deze vormen gaan ontwikkelen en zal ze hierin gestimuleerd worden..

Vaak als een paard deze dingen uit zijn jeugd mist zie je later streken of andere dingen ontstaan waaruit het ongenoegen van het dier voortkomt..

Zonde eigenlijk dat jonge paarden in Nederland veelal zo getraind worden, wanneer een paard als Zensation alle volle aandacht en stimulans had gehad was ze nu al een onwijs intelligente en eigen persoonlijkheid, nu heeft ze hierin nog veel begeleiding nodig..

Ze is vriendelijk, maar ook onzeker, de onzekere blik komt weg uit haar ogen, ze begrijpt niet goed wat de bedoeling is, ze is jong en doet een hoop nieuwe impressies op maar weet niet goed wat ze er mee moet.. Paardje wat veel begeleiding nodig heeft dus..

Over haar intelligentie is weer dat ze veel afwisseling nodig heeft, bij een paard van deze leeftijd is dat lastig, je wil een beetje springen heb je verteld.. Persoonlijk zou ik nooit hoger springen dan 40cm met een paard onder de 6 jaar..

Paarden groeien zo lang door, voordat de benen en rug volgroeid zijn is het paard al 6 jaar geweest, mensen gaan vaak voor die tijd al hoge sprongen maken en kunnen daarmee veel schade aanrichten wat er op latere leeftijd uit komt..

Verder is er ook nog wat een paard geestelijk aan kan en in de paardenwereld zie je veel overvraging die ervoor zorgt dat paarden niet weten wat ze aan moeten met hun energie en gevoelens waardoor ondeugden als kribbebijten en weven ontstaan..

Door haar gevoeligheid kan ze aardig energiek zijn en wanneer ze erg gespannen is of te hard op haar donder krijgt zal ze erg heftig worden..

De 2 kruinen zorgen ervoor dat ze heftiger en emotioneler kan reageren dan gemiddeld, ik ken veel paarden die van dingen schrikken die er niet zijn en die gewoon snel gespannen zijn of in de stress schieten, met de juiste begeleiding is hier goed mee om te gaan maar je moet er wel een type voor zijn, vechten werkt absoluut niet, versterkt alles alleen maar maar wanneer je paard een 2 kruinenbui heeft zoals ik ze noem, zullen veel mensen om je heen zeggen dat je door moet pakken en er desnoods eens flink met de zweep overheen moet, aan zn baasje dan of die sterk genoeg is om dat te negeren want het zal ten koste gaan van de band die er is..

Zensation heeft een mooie persoonlijkheid; intelligent, gevoelig, vriendelijk, mag veel gestimuleerd worden nog om nieuwsgierig en expressief te zijn en ook haar intelligentie meer te ontwikkelen, dit zijn op zich allemaal mooie dingen waar je mee aan de gang kan maar je zou goed rekening moeten houden met haar leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk..

Mijn fjord is nu 6 jaar en ik heb nu pas het idee dat ik veel van hem kan vragen..

Een jong dier weet zelf niet wat goed voor hem is en wat niet en zal dus veel tolereren wat eigenlijk misschien heel schadelijk is..

Hiertegen moet je een jong paard beschermen door dus niet te veel qua werk te vragen, geen hoge sprongen of veel laag springen, is allemaal te belastend voor het skelet.

Haar bouw ziet er goed uit, maar ook nog erg jong, ik kijk natuurlijk door de bespiering heen maar ik zie dat haar botopbouw nog lang niet is wat het worden gaat, haar lijf laat dus ook echt een jong en onvolgroeid dier zien.

 

Natuurlijk is Zensation een erg jong dier en komt een positieve verandering makkelijk op gang maar ook bij oudere paarden van bijvoorbeeld boven de 15 jaar zijn dit soort positieve gedragsveranderingen, en dus ook veranderingen van het gezicht voor mij heel normaal.

 

Op de foto's hieronder is Zensation 4 jaar geworden en is ze al enorm positief veranderd.

 

Wat met name opvalt is de uitstraling van Zensation. Die is meer open en het paard is echt aanwezig. De onzekere blik en houding lijkt verdwenen.

 

De 'dish' in haar profiel lijkt wat verfijnder en geeft haar een prachtige gevoeligheid.

 

De kaken zijn verder ontwikkeld. Dit laat zien dat ze qua intelligentie ook meer ontwikkeld is. De afgelopen periode is ze dus gestimuleerd om te ontwikkelen en te ontdekken. Dat was een stuk dat echt ontbrak bij haar.

 

Ook de snuit is meer verfijnd, dit wijst weer op gevoeligheid. Verder lijkt hij wat schuiner af te lopen en dit laat zien dat ze zelfbewuster is en meer weet waar ze voor staat. Nieuwe mensen/ruiters kunnen wat uitgetest worden wanneer ze op zoek gaat naar duidelijkheid, leiderschap en grenzen en voor dit paard zie ik dat als een hele positieve ontwikkeling. Op de vorige foto's krijg ik het idee van een stil muisje. Nu staat er 'veel meer paard' op de foto!

 

De bovenlip is een stuk verfijnder. Ik ben erg blij dit te zien. Eerder was deze namelijk vlak en bijna expressieloos. Nu staat de bovenlip voor een paard dat nieuwsgieriger en expressiever is.

 

De neusgaten laten een zeer duidelijk verschil zien. Waren ze enkele maanden geleden nog vrij smal en onverfijnd, en wezen ze dus aan dat de mentale ontwikkeling gewoon niet super op gang was gekomen.. Nu zien we prachtige brede neusgaten die staan voor een paard dat intelligent, geïnteresseerd, enthousiast en actief is. Haar mentale ontwikkeling is bij haar nieuwe eigenaresse dus erg snel op gang gekomen en lijkt ook mooi door te zetten. Ik ben erg benieuwd naar foto's die over een jaar gemaakt worden van dit paard.

 

De ogen waren eerst driehoekig en niet zo groot, tevens lieten ze een bepaalde onzekerheid zien. Nu zie ik een mooi groot open oog, zowel van de voor en zijkant. Dit heeft allemaal te maken met de mentale ontwikkeling weer en ook met hoe ze in haar vel zit. Ze is nu veel zelfbewuster en veel meer ontwikkeld.

 

Dit zijn foto's waar slechts 4 maanden verschil tussen zit. Zo groot kan de ontwikkeling dus zijn en ik verwacht bij dit dier en zijn nieuwe baasje dat hij ons alleen maar meer versteld doet staan!

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved