Invloed van verzameling

Invloed van verzameling

 

 

Pijn in het paardenlichaam en bijkomende angst, die tot uitdrukking komen als agressie, verzet of andere reflexieve respons, is vaak het gevolg van de oefeningen die we de paarden laten doen. Soms is de rijstijl of de specifieke tak van de sport, met de daaraan verbonden eisen niet geschikt voor de lichaamsbouw van een paard, (zoals bv de mate van verzameling op de foto's hierboven) waardoor het dier te veel mentale en/of lichamelijke stress ondervindt. Ook kunnen paarden stijve of gevoelige spieren krijgen doordat er te veel van ze gevraagd wordt, door een onvoldoende warming-up voordat ze verzameld worden, of door het rijden in een zeer sterk verzamelde houding zonder af en toe de hals te kunnen strekken en het hoofd naar beneden te kunnen brengen.

 

Het strekken van de hals is ontzettend belangrijk. Het gedurende langere tijd rijden in een sterk verzamelde houding veroorzaakt een verminderde bloedsomloop in de halsspieren van het paard, waardoor ze stijver worden. Ongeveer 2 handbreedtes achter het oor ligt een acupunctuurpunt voor de bloedsomloop naar de hersenen. Wanneer de halsspieren worden aangespannen, wordt de bloedsomloop naar de hersenen onderbroken en is pijn een van de mogelijke gevolgen. Hierdoor kan het paard zich gaan verzetten, en ook kan het agressief en koppig worden.

 

Als je niet vaak de hals laat strekken kunnen de spieren zich niet ontspannen en zich opnieuw van zuurstof voorzien. Gevolg is dat de spieren steeds harder en korter worden, tot de bloedsomloop en ademhaling worden beïnvloedt. Verzet, bokken en weigeren van verdere medewerking kunnen dan de gevolgen zijn.

 

 

Dit is Lazir van Mariël Schaefers. Deze manier van longeren zie ik veel liever en is in mijn ogen ook veel beter. Het paard kan vrij bewegen en zijn gezichtsveld kan niet worden beperkt.

 

Doordat het paard zijn hals strekt, stretcht het als het ware ook zijn rug en draagt het meer. Dat geldt ook wanneer het paard zo onder het zadel zou lopen. Het gewicht van de ruiter wordt dan gedragen omdat het paard zijn spieren goed kan gebruiken. Bij een verzameling als op de foto's met de hulpteugels zie je dat de rug eigenlijk hol, in plaats van dragend is.

 

Met deze strekkende houding van de hals zorg je ervoor dat korte spieren langer en soepeler worden en krijgen de spieren ook voldoende zuurstof. Toch train je op deze manier ook de goede spieren en kun je korte periodes van hogere verzameling goed afwisselen met deze manier van lang en laag lopen/rijden. Een valkuil zou wel kunnen zijn dat het paard te veel op de voorhand komt te lopen dus let hier altijd goed op!

 

Bij het kopje 'links' vind je de website van sustainable dressage waar de correcte dressuur erg goed uitgelegd wordt.

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved