Invloed van gezondheid en omgeving

Invloed van gezondheid en omgeving

 

 

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ''Ik voel me niet lekker vandaag. Ik ben niet helemaal mezelf.'' Dit gevoel kennen we allemaal wanneer we moe zijn of een verkoudheid, of griepje onder de leden hebben. Onze geestelijke en lichamelijke gezondheid hebben een duidelijke invloed op onze persoonlijkheid. En hetzelfde geldt voor paarden. Een paard wordt zeer duidelijk beïnvloed door de kwaliteit van zijn voer, zijn lichaamsbeweging en zijn levensomstandigheden.

 

Dieet

 

Voer dat een paard krijgt vormt een zeer belangrijk onderdeel, want de verkeerde verhouding, te veel of te weinig voer, kan de natuurlijke reacties van je paard beïnvloed en. Hoe groot het paard is en hoeveel lichaamsbeweging het krijgt moet allemaal mee worden genomen in de beslissing hoeveel en wat er wordt gevoerd.

 

Linda Tellington Jones is in haar leven aardig wat paarden tegen gekomen die nauwelijks waren te hanteren. Uit de analyses van de persoonlijkheid kwam dit gedrag helemaal niet voort. Na wat onderzoek bleek dat hun ongecontroleerde gedrag te wijten was aan een allergische reactie op graan en zodra alle granen uit het rantsoen waren verwijderd, veranderden ze op slag. Deze allergische reacties zijn te vergelijken met een kind dat 'high' is van te veel suiker, of de reacties van mensen dat allergisch zijn voor tarwe.

 

Een teveel aan vitamines of supplementen kan ook leiden tot een overschot aan energie en problematisch gedrag. Een voorbeeld is een paard dat constant zijn berijder eraf bokte. Dit paard kreeg hoogwaardig en energierijk voer en het gedrag stopte zodra het dit voer niet meer kreeg.

 

Veel dierenartsen vinden tegenwoordig dat een paard dat licht werk verricht geen extra supplementen nodig heeft. Toch zijn er veel trage en luie paarden geweest die ontzettend opknapten van wat extra vitamines.

 

'Je bent wat je eet' geldt net zo sterk voor paarden als voor mensen.

 

Om een voorbeeld te noemen van mijn eigen fjord. Ik hield hem altijd erg sober, ondanks dat hij toch wat meer werkte. Dierenartsen vertelden mij uit te kijken met overvoeren en eventuele kans op hoefbevangenheid. Het duurde niet lang of Figor werd slomer. Zijn ogen werden minder glanzend en in een paar dagen tijd blies hij op als een ballon. Hij hield allemaal vocht vast. Dierenartsen wisten niet wat het was maar via andere wegen kwamen we erachter dat Figor enorme tekorten had. Hij kon best een lichte sportbrok hebben en moest helemaal niet zo sober gehouden worden. Tegenwoordig krijgt hij ook biologische kruiden over zijn sportbrok en hij zit beter in zijn vel dan ooit.

 

Parasieten

 

Paarden die lui lijken, hoeven dat helemaal niet te zijn. Het is heel goed mogelijk dat ze last hebben van parasieten. Omdat de meeste eigenaren hun paarden regelmatig ontwormen, worden parasieten vaak niet gezien als een mogelijke oorzaak van luiheid. Viermaal per jaar ontwormen betekent echter niet dat je paard vrij is van parasieten. Linda Tellington Jones heeft vaak gezien dat paarden er gezond, dik en glanzend uit kunnen zien, terwijl ze toch vol met wormen zitten. Zulke paarden zijn soms erg sloom.

 

Het is belangrijk om je paard op wormen te (laten) controleren wanneer het traag wordt of er niet zo goed uit ziet, zelfs wanneer het dier regelmatig wordt ontwormd. Pas als dat is uitgesloten, kun je er eventueel van uitgaan dat het paard lui is.

 

Lichaamsbeweging en vriendschap

 

Veel mensen beseffen niet dat een paard voor zijn gezondheid niet alleen lichaamsbeweging onder het zadel nodig heeft, maar ook in een wei, met bewegingsvrijheid, gezelschap en schaduw en beschutting tegen de wind.

 

Het is zo makkelijk om te vergeten dat ook paarden zenuwstelsels en hersenen hebben en dat ze, net als wij, emotionele en lichamelijke behoeften hebben. Paarden die hun tijd doorbrengen in 'eenzame opsluiting' reageren net als mensen. Sommigen worden depressief en lui, anderen krijgen een neurotische tic of ontwikkelen stalondeugden zoals weven, luchtzuigen en nerveus heen en weer lopen door hun stal.

 

Wanneer je thuis 1 paard hebt, moet je ervoor zorgen dat het gezelschap heeft van een ander dier. Het maakt niet uit of dit een kat, een hond, een eend of een geit is. Een ander paard is natuurlijk ideaal maar er zijn genoeg paarden die dikke maatjes worden met een ezel, schaap of zelfs een kitten.

 

Paarden zijn sociale dieren en wanneer ze alleen opgroeien, of teveel tijd alleen doorbrengen zal hun persoonlijkheid daar zeker onder lijden.

 

De stal

 

Paarden hebben net zoals mensen de stimulans van gezelschap nodig, evenals het gevoel 'erbij te horen'. Voor het paard is het veel beter wanneer zijn stal een soort thuisbasis is, van waaruit het kan kijken naar andere paarden, spelende kinderen, of werkende volwassenen. Paarden zijn van nature kuddedieren, maar vanwege onze angst dat ze zichzelf of elkaar verwonden, of omdat er vaak maar beperkte mogelijkheden voor stalling beschikbaar zijn, leven heel veel paarden onder omstandigheden waarin ze nooit de rug van een ander paard eens kunnen krabbelen, of hoofd aan staart kunnen staan om vliegen te verjagen.

 

Als je je paard MOET onderbrengen in een stal die de paarden geen uitzicht biedt naar buiten en waar ook geen uitloopmogelijkheden zijn, dan zijn er toch een aantal dingen, die een groot verschil kunnen maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze hun hoofden buiten hun boxen kunnen steken. Zit er een hoge deur in de stal dan is het handig om een lage balk te bevestigen zodat de deur gedurende de dag open kan staan en het paard dus wel buiten zijn stal kan kijken.

 

Paarden zijn ook gevoelig voor kleuren. Ook afbeeldingen kunnen invloed hebben op hun stemmingen. Wanneer je paard dus in een saaie stal staat is het misschien de moeite waard om een landschap op een wand te schilderen, met daarin alle kleuren die in de natuur voorkomen. Je paard en jezelf worden er beslist vrolijker van. Wanneer je dit doet moet je er wel op letten dat je een niet-giftige verfsoort gebruikt. Als je niet zoveel moeite wil doen kun je de stal ook in de kleuren wolkenwit, hemelsblauw en grasgroen verven. Ook dat heeft een positief effect.

 

Schildklierproblemen

 

Er zijn paarden met een manenkam zo hard als een plank die zich verzetten als ze werk moeten doen dat nogal moeilijk voor ze is. Bij deze paarden wordt vaak gesproken over een onbuigzame geest. Het is echter juist de hals die onbuigzaam is en niet de persoonlijkheid. Dit kan worden veroorzaakt door een onder actieve schildklier.

 

Een paard met een onvoldoende werkende schildklier wordt vaak vet en traag. Daarom worden ze vaak voor lui aangezien. Het is ook mogelijk dat een paard met een harde hals juist explosief of zelfs agressief gedrag vertoont. Dit zijn symptomen van een overmatige schildklierfunctie.

 

Blijf er echter wel op verdacht dat een harde hals ook het gevolg kan zijn van een te sterke ontwikkeling van de halsspieren, die kan worden veroorzaakt door een te sterke mate van verzameling. Met de schildklier is er in deze gevallen niets aan de hand. Wanneer je paard zich verzet wanneer je hogere eisen stelt, mag je er nooit zomaar vanuit gaan dat dit verzet opzettelijk is. Het is moeilijk om achter de werkelijke oorzaak te komen.

 

Wanneer je vermoedt dat de schildklierfunctie van je paard niet goed is, kun je het dier het beste laten nakijken door een dierenarts, die behandeling met hormonen, of met homeopathische middelen kan voorschrijven. Deze behandelingen geven vaak zeer goede resultaten.

 

Wanneer de hals van je paard zo hard is door overmatige verzameling, dan moet je je trainingsmethodes herzien.

 

Een harde manenkam kan ook een aanwijzing zijn

van op handen zijnde hoefbevangenheid ten gevolge van verkeerde voeding. Fructaan wat in het gras aanwezig is heeft daar bijvoorbeeld erg veel invloed op.

 

Door de fructaanschema's op internet kunnen we makkelijk in de gaten houden wanneer het gevaarlijk wordt voor de gevoelige paarden.

 

Hormonale onevenwichtigheid

 

Linda Tellington Jones is tijdens haar onderzoeken enkele merries tegen gekomen die vreselijk gedrag vertoonden. Ze waren heftig en agressief. Vielen aan bij elke aanraking en waren dus erg fel. Weer kwam dit gedrag niet voort uit de persoonlijkheden die ze af las van de hoofden van deze dieren. Uit verdere onderzoeken bleek dat deze extreme overgevoeligheid werd veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding. Wanneer dit inderdaad het geval is, is straffen niet alleen heel erg oneerlijk, maar werkt het ook niet.

 

Het is mogelijk om merries met een verstoorde hormoonhuishouding te behandelen met hormonen, maar deze behandeling heeft niet altijd succes. Linda heeft zelf met TTouches goede resultaten geboekt en in combinatie met veterinaire accupunctuur, homeopathie, veterinaire chiropractie en Chinese kruiden waren sommige behandelingen erg succesvol.

 

Ogen

 

Ogen, zijn de spiegel van de ziel. Je kunt heel wat over een paard te weten komen door naar zijn ogen te kijken. Er is echter 1 ding in het oog, dat niet altijd zichtbaar is en tegelijkertijd ontzettend belangrijk is bij de analyse van het karakter van een paard. Dit is het gezichtsvermogen.

 

De uitrusting

 

Een slecht passend zadel of hoofdstel, of een verkeerde optoming kan een enorm misleidende situatie veroorzaken.

 

Als een ruiter een bepaalde graad van verzameling vraagt aan een paard dat een rechte stijve hals heeft dan kan het paard in verzet komen. Dit is dan geen onwil, maar gewoon het niet kunnen van het paard. Helaas zijn er nog steeds veel ruiters die hier niet naar kijken. Ook niet tijdens de aankoop van een paard dat ze voor specifieke doeleinden willen gebruiken. Als ruiter moeten we er altijd stil bij staan dat wat we vragen aan het paard, ook qua anatomie van het dier, wel haalbaar is.

 

Problemen met zadels komen veelvuldig voor in Nederland. Helaas wordt ook hierbij het vervelende gedrag zoals bokken, steigeren, er vandoor gaan, gaan liggen verweten aan de 'gevaarlijke' persoonlijkheid van het dier.

 

Ik heb veel paarden gekend die na het kopen van een wel goed passend zadel ineens ontzettend betrouwbaar en ongecompliceerd werden. Eigenlijk waren ze dit altijd al maar door de pijn, druk en spanning die een slecht zadel met zich mee brengt kan een paard in feite niet anders dan zo heftig reageren.

 

Neem bijvoorbeeld singeldwang, dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het paard gewoon zijn hele leven ruw is aangesingeld maar het kan ook zijn dat het aangeeft dat het zadel toch niet zo goed ligt als de ruiter denkt.

 

De beste optie vind ik om je paard vrij los te laten staan en dan op te zadelen. Je paard heeft zo elke mogelijkheid om aan te geven als iets niet prettig is of zelfs pijnlijk. Ook voor de ruiter is dit veiliger omdat anders de reactie van het paard pas echt zichtbaar wordt wanneer de ruiter erop gaat.

 

Veel ongelukken zouden met een goede uitrusting voorkomen kunnen worden.

 

 

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved