Invloed van de naam

Invloed van de naam

 

 

Bron: TTeam en TTouch in vraag en antwoord - Linda Tellington Jones

 

Ik heb gemerkt dat de naam van een paard een enorme invloed op zijn gedrag kan hebben. Laat ik een paar voorbeelden noemen. We hadden bij de olympiade voor gehandicapten een appaloosa merrie die door een Italiaan zou worden bereden en die de Engelse naam had 'Here comes trouble'.

 

Ik leerde het paard kennen omdat de verzorgers bij ons over haar klaagden, omdat ze zo moeilijk was. Tijdens het opzadelen legde ze voortdurend de oren in de nek en probeerde ze te bijten. Ik zocht haar in de stal op, want ons was verzocht of we haar met TTouches wilden behandelen.

 

Ik werke met haar eigenaar, vond haar erg aardig en zei: 'Moet u eens luisteren, u kunt een paard onmogelijk ''Here comes trouble'' noemen en dan verwachten dat ze zich behoorlijk gedraagt'. We gaven haar de nieuwe naam 'Treble' wat 'sopraan' betekent. Ze stond erom bekend dat ze ruiters afwierp als ze hun rijstijl niet zag zitten. Iedereen maakte zich al zorgen, want de Italiaanse deelnemer, die haar overigens graag mocht omdat ze vlot voorwaarts ging, was spastisch. Hij had een zeer onrustige hand. De trainer die het paard kende, was bang dat 'Trouble' de ruiter narigheid zou bezorgen. Ik werkte met haar, hield haar in de gaten en zei tegen de ruiter toen hij opsteeg dat ze 'Treble' heette. Ze ging prima onder hem.

 

Nog een ander verhaal over een naam: 30 jaar geleden kocht ik een zeer talentvol springpaard dat 'Fighting Mad' heette. Hij beet en sloeg om zich heen. Normaal gesproken zou ik nooit een paard kopen dat bijt en slaat, maar ik was erg onder de indruk van zijn springvermogen. Ik nam hem dus mee naar mijn stal, veranderde zijn naam in 'Jumping Jack' en na een week was het slaan en bijten voorbij.

 

U denkt nu natuurlijk dat paarden de betekenis van hun naam toch niet kunnen begrijpen. Waarom zou zo'n naam dan toch belangrijk zijn? Dat ligt er waarschijnlijk aan, dat het beeld dat wij van de wereld hebben het paard veel sterker beïnvloedt dan we ons kunnen voorstellen. Daarom is het ook zo belangrijk dat u zich voor ogen houdt wat het einddoel is, als u een oefening doet met uw paard, als u hem het schrapen verbiedt of als u hem voorwaarts rijdt. Wij mensen hebben de neiging om ons vast te houden aan een stereotiep beeld en te zeggen 'Mijn paard is nu eenmaal zo', in plaats van de denken 'Ik zou graag willen dat mijn paard het zo doet'. Met de keuze van een naam die iets positiefs uitdrukt maakt u een goede start.

 

Ik vind het belangrijk dat de naam van een paard respect en achting uitdrukt en duidelijk maakt wie hij is en welke rol hij speelt in het leven van mensen. Als u een goed paard wilt, geef hem dan een naam die iets zegt over hoe u zou willen dat uw paard is. U moet zelf uitmaken wat u werkelijk van een paard verwacht. Als u wilt dat hij trots is en succes heeft, geef hem dan een naam die een afspiegeling van zijn persoonlijkheid is.

 

 

 

 

Karakteranalyses.nl 2008-2013 © All Rights Reserved